Сільське господарство та промисловість Автор: юсамусенко Друкувати

Не все так просто з цукерками Порошенка

  • Джерело: zn.ua.  → Ключові теги: рошен

    Висунуті Росспоживнаглядом претензії до шоколаду Roshen щодо перевищення вмісту в ньому бензапірену не обґрунтовані технічними регламентами МС, передає ZN.UA.

    9783_image_13.jpg

    У регламентах прописані норми наявності цього канцерогену в декількох продуктах, проте шоколад у вказаному переліку відсутній, пише для ZN.UA оглядач Володимир Чопенко.

    Зокрема, за його словами, в Технічному регламенті Митного союзу Про безпечність харчової продукції (ТР МС 021/2011) відповідно до гігієнічних вимог вміст бензапірену регламентується в таких категоріях: "копчені м'ясні, м'ясовмісні і пташині продукти", "копчені сири та сирні продукти, сирні пасти, соуси", "копчена рибна продукція", "зерно продовольче", "шпик копчений", "каша на молочно-зерновій основі (інстантного приготування)"," борошно і крупа, що потребують варіння, каші сухі молочні, безмолочні швидкорозчинні, каші сухі молочні, що потребують варіння, розчинне печиво (в розрахунку на сухий продукт)", "каші молочні, готові до вживання, стерилізовані; каші молочні готові, вироблені на молочних кухнях", "хлібобулочні, борошняні кондитерські і борошно-круп'яні вироби", "кулінарні вироби з риби і нерибних об'єктів промислу", "плодоовочеві консерви, в тому числі сокова продукція з фруктів і (або) овочів".

    Як повідомляє видання, претензії Росспоживнагляду стосуються конкретно молочного шоколаду. Судячи з назви, до його складу, крім какао-продуктів, входять також молочні. Переважно сухі, вміст яких в готовому кондитерському виробі становить не менше 12%. Чинний технічний регламент на молоко і молочну продукцію, який має статус федерального закону РФ, взагалі не дозує вміст цього канцерогену. У лінійці молочних продуктів його наявність контролюють тільки в копчених сирах.

    "Залишається останній інгредієнт - какао-боби, які, за припущенням російських фахівців, могли зберігатися під відкритим небом просто на асфальті. Ви можете уявити подібну безгосподарність і недбалість у компанії зі світовим ім'ям, з сертифікатом, що підтверджує відповідність системи менеджменту якості вимогам міжнародного стандарту ISO і продукцією, яка реалізується в Німеччині, Ізраїлі та США?" - пише оглядач.

    "Так, буває, зволожені боби просушують штучно, і вони вбирають небезпечну хімічну сполуку. Щоб контролювати її вміст, корпорація Roshen погодила стандарти якості з Євросоюзом, і з квітня 2013 року вони діють на підприємстві. Ці параметри стосуються не тільки какао-бобів. Через дозвільне сито проходять всі інгредієнти, з яких виробляють кондитерську продукцію. Чого немає в Росії і про що не знав Онищенко", - йдеться в статті.

    Раніше заступник міністра економічного розвитку і торгівлі Анатолій Максюта заявляв, що Україна розраховує почати переговори з Російською Федерацією з приводу зняття заборони на ввезення кондитерської продукції корпорації Roshen наприкінці поточного – на початку наступного тижня.

    Нагадаємо, Росспоживнагляд "забракував" більше 90% продукції Roshen.



    29 липня глава Росспоживнагляд Геннадій Онищенко заявив, що Російська санітарна служба ввела заборону на постачання в країну продукції Roshen. За його словами, кондитерські вироби компанії не відповідають чинним в РФ нормам. Зокрема він заявив, що росіяни знайшли в молочному шоколаді бензапірен.

    Водночас корпорація відкидає ці звинувачення. Корпорація Roshen, один з найбільших в Україні виробників кондитерських виробів, включає в себе Київську, Маріупольську (Донецька обл.), Кременчуцьку (Полтавська обл.) і дві Вінницькі кондитерські фабрики, масломолочний комбінат Бершадьмолоко, Літинський племзавод (обидва - Вінницька обл. ), а також Липецьку фабрику Рошен (РФ) і Клайпедську кондитерську фабрику (Литва).

    У свою чергу Таджикистан не виявив жодних порушень щодо якості та безпеки виробів української кондитерської фабрики. 6 серпня стало відомо, що Білорусь не заборонятиме реалізацію на території республіки продукції Roshen, а 5 серпня, міністр сільського господарства і харчової промисловості Молдови Василь Бумаков заявив, що імпортовані кондитерські вироби української компанії Roshen не небезпечні для вживання.



    ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Рекомендуємо

Мед з горіхами: смачне поєднання для здоров'я та задоволення Мед з горіхами: смачне поєднання для здоров'я та задоволення
Мед та горіхи - це не лише смачні делікатеси, але й корисні продукти, багаті поживними речовинами. Їх комбінація створює ідеальне поєднання смаку, аро...
Магазин Магазин "Аквадом": Ваш путь к здоровью и благополучию
В современном мире одним из важнейших аспектов заботы о здоровье является качество потребляемой воды. Ведь вода играет ключевую роль в поддержании жиз...
Ідеальний вибір для сім'ї: огляд Volvo EX30 Ідеальний вибір для сім'ї: огляд Volvo EX30
Коли справа доходить до вибору автомобіля для сім'ї, безпека та комфорт стоять на першому місці. Однак не менш важливими є стиль та екологічність. З у...
Підписатись не коментуючи
E-mail:

День в фотографіях Всі фотографії

Актуальні теми Всі актуальні теми