Сільське господарство та промисловість Автор: юсамусенко Друкувати

Україна рятується від боргів як тільки може

  • Джерело: businessua.com.

    Україна в січні-червні 2013 року наростила обсяг валютних позик на внутрішньому ринку, які пішли на погашення рекордних зовнішніх боргів ($ 9 млрд), і урізала дохідність порівняно з аналогічним періодом минулого року, повідомляє Національний банк.

    10675.jpg

    Так, за перші шість місяців цього року Мінфін розмістив облігації внутрішньої держпозики на суму $ 3,246 млрд із середньозваженою прибутковістю 7,81% річних порівняно з $ 2,113 млрд і 316,6 млн євро з середньозваженою прибутковістю 8,93% річних у першому півріччі минулого року.

    Таким чином, валютні надходження із внутрішнього ринку, значно перевищили $ 2,25 млрд, які Мінфіну вдалося залучити на міжнародних ринках капіталу.

    У квітні Україна розмістила нові десятирічні євробонди на $ 1,25 млрд під 7,5% річних. На початку лютого було додатково розміщено $ 1 млрд десятирічних євробондів із дохідністю 7,625% річних. Початковий випуск цих паперів на суму $ 1,25 мільярда був реалізований у листопаді 2012 року з купоном 7,8%.

    З квітня вартість зовнішніх позик для України значно зросла. Глава департаменту боргової і фінансової політики Мінфіну Галина Пахачук у середині липня заявила, що уряд "не готовий запозичувати на зовнішніх ринках під 10%" і продовжити розміщення валютних паперів на внутрішньому ринку.

    Більшу частину зовнішніх виплат 2013-го становить погашення кредитів Міжнародного валютного фонду. У другому півріччі країна зобов'язана повернути ключовому кредиторові близько $ 2,9 млрд, включаючи близько $ 1 млрд у серпні.

    Як повідомлялося, парламент України в кінці 2011 року дозволив випускати на внутрішньому ринку валютні облігації уряду, який відмовився підвищувати тарифи на газ для населення та комунального сектора і через це втратив кредитів МВФ у рамках програми stand-by на суму $ 15 млрд.

    Навесні цього року влада України почали переговори про нові кредити з фондом, який як і раніше наполягає на підвищенні газових тарифів. Але президент Віктор Янукович, націлений на другий п'ятирічний термін, називає це неприйнятним.

    Нагадаємо, що в серпні Україна планує щотижня розміщувати валютні облігації на внутрішньому ринку, намагаючись обійтися без дорогих зовнішніх позик для рефінансування, що припадає на цей місяць погашення мільярда доларів кредитів МВФ.



    ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Рекомендуємо

Чем занимается бывший ТОП-менеджер Чем занимается бывший ТОП-менеджер "Нафтогаза" Александр Кацуба: частная добыча газа, финансовые услуги, волонтерство
Александр Кацуба стал известен в начале 10-х годов благодаря работе в государственных энергетических гигантах. Выходцы из известной в Харькове бизнес-...
Валютний майнінг: шлях до щоденного доходу від $500 до $1000 Валютний майнінг: шлях до щоденного доходу від $500 до $1000
Ласкаво просимо в захоплюючий світ пасивного доходу! Якщо ви шукали спосіб легко заробити гроші, насолоджуючись вільним часом, не шукайте далі. Сьогод...
Натяжные потолки: идеальное решение для вашего дома Натяжные потолки: идеальное решение для вашего дома
Натяжные потолки — это современное и практичное решение для обновления интерьера вашего дома. Они представляют собой полотно, натянутое на металлическ...
Підписатись не коментуючи
E-mail:

День в фотографіях Всі фотографії

Актуальні теми Всі актуальні теми