Сільське господарство та промисловість Автор: dmytro.bobritsky Друкувати

Українські аграрії наполягають на вирощуванні ГМО-культур

  • Джерело: www.unian.ua.  → Ключові теги: ГМО, сільське господарство, законодавство

    Зернова асоціація України (УЗА) та інші п'ять асоціацій мають намір звернутися до уряду з проханням надати дозвіл використовувати для посадки насіння генетично модифікованих сільгоспкультур (ГМО), що мають відповідні дозволи в США та ЄС. Такий намір висловив президент УЗА Володимир Клименко.

    gmo.jpg

    "Ми з аграрними асоціаціями підписали два листи щодо змін до закону про біобезпеку, де ми пропонуємо дозволити нашим виробникам вирощувати ГМ-культури, які пройшли в США тривалу перевірку, і ті, які Євросоюз дозволив у себе", - сказав Клименко.

    З його слів, в Україні сьогодні немає можливості проводити власні дослідження ГМ-культур, оскільки на це необхідні десятки років і значний капітал.

    ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ГМО необхідні для України, - експерт

    "Тому логічним буде, якщо країна скористається досвідом США і ЄС, де подібні дослідження проводяться вже давно. Тим більше, у світі існує попит на таку продукцію. Зокрема, Китай щороку купує близько 2 мільйонів тонн генетично модифікованої сої", - зазначив президент УЗА.

    Він зазначив, що, за різними оцінками, 15% кукурудза і 30% сої, вирощених в Україні, є генетично модифікованими, тоді як чинне законодавство передбачає кримінальну відповідальність за виробництво і розповсюдження ГМ-продукції.

    "Причиною цьому, стало невчасне ухвалення закону про біобезпеку, що забороняє виробництво генетично модифікованих сільгоспкультур, оскільки до цього сільгоспвиробники безперешкодно вирощували ГМ-продукцію", - сказав він.

    Як повідомляв УНІАН, у жовтні ЗМІ повідомляли з посиланням на міністра Миколу Присяжнюка, що Міністерство аграрної політики і продовольства ініціювало внесення змін до законодавства, які дозволять розпочати вирощувати в Україні ГМ-культури.

    "Ми ініціювали питання часткового дозволу на вирощування технічних культур - сої з ГМО-насіння, як це відбувається в Росії і країнах ЄС", - сказав він. При цьому міністр не виключив, що слідом за соєю може бути дозволене вирощування в Україні кукурудзи з ГМО-насіння.



    ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Рекомендуємо

Мед з горіхами: смачне поєднання для здоров'я та задоволення Мед з горіхами: смачне поєднання для здоров'я та задоволення
Мед та горіхи - це не лише смачні делікатеси, але й корисні продукти, багаті поживними речовинами. Їх комбінація створює ідеальне поєднання смаку, аро...
Магазин Магазин "Аквадом": Ваш путь к здоровью и благополучию
В современном мире одним из важнейших аспектов заботы о здоровье является качество потребляемой воды. Ведь вода играет ключевую роль в поддержании жиз...
Ідеальний вибір для сім'ї: огляд Volvo EX30 Ідеальний вибір для сім'ї: огляд Volvo EX30
Коли справа доходить до вибору автомобіля для сім'ї, безпека та комфорт стоять на першому місці. Однак не менш важливими є стиль та екологічність. З у...
Підписатись не коментуючи
E-mail:

День в фотографіях Всі фотографії

Актуальні теми Всі актуальні теми