Банки. Кредити. Депозити Автор: RomanK Друкувати

Рейтинг банків України - 2015

  • Джерело: businessua.com.  → Ключові теги: банки

    Через кризу десятки банків України визнали неплатоспроможними, проте деяким фінансовим установам не лише вдалося втриматися на плаву, але і вийти в прибуток з початку цього року.

    6965_28f5a6b5.jpg (44.58 Kb)

    Нещодавно в НБУ складали рейтинг найбільш великих і надійних українських банків, однак він сильно відрізняється від рейтингу банків по прибутку в 2015 році. Самими надійними фінансовими установами країни були визнані Ощадбанк, Укрексімбанк, Креді Агріколь Банк", "Райффайзен" і Укрсиббанк.

    Ступінь надійності визначали за кількома фактором. При складанні рейтингу враховувалися здатності банків вчасно повернути депозити клієнтам, підтримка держави та акціонерів, здатність чинити опір несприятливим обставинам, а також ліквідність ресурсів. Крім того, враховувалися загальні розміри активів, обсяг кредитування основних економічних галузей. У результаті НБУ визначив найнадійнішими державні банки. Це означає, що у випадку виниклих несприятливих факторів ці банки зможуть вистояти завдяки підтримці держави та акціонерів.

    У рейтингу найбільш прибуткових банків в 2015 році лідирує Сітібанк, чистий прибуток якого склав понад 860 мільйонів гривень з урахуванням вичислених податків. На другому місці опинився Діві Банк, прибуток якого перевищила 600 мільйонів. Трійку лідерів замкнув Інг Банк Україна, який "заробив" всього 175 мільйонів. У рейтингах прибутку і надійності в п'ятірку увійшов лише один банк – Банк Креді Агріколь. У рейтингу прибутку він знаходиться на четвертій позиції з 139 мільйонами гривень. П'ятірку прибуткових фінансових установ України замкнув Банк Петрокоммерц Україна з чистим прибутком у 163 мільйони.

    Укрсиббанку дісталася тільки восьма сходинка рейтингу, а Укрексімбанк, Ощадбанк та Райффайзен взагалі опинилися за першою сотнею найприбутковіших банків і зайняли останні місця рейтингу. У цих фінансових установ, незважаючи на їх "надійність", про яку говорили в НБУ, з початку 2015 року немає ніякого прибутку, і вони працюють у збиток. Наприклад, Райффайзен з січня по вересень втратив близько 1 мільярд 900 мільйонів гривень, Укрексімбанк – майже чотири мільярди, а Ощадбанк – 2 мільярди 800 мільйонів гривень.

    З початку року справи йдуть погано у російського Сбербанку, філії якого є майже в кожному місті України. Російська фінансова установа втратила близько 1 мільярда 600 мільйонів гривень. Серед найбільших банків, що працюють у цьому році в збиток, експерти назвали Промінвестбанк, Банк фінанси та кредит, ВТБ, ОТП, Укргазбанк, Альфабанк. Антилідером в рейтингу найбільш прибуткових банків виявився Укрсоцбанк, посів останню 127-ю сходинку та втратив з початку року 8 мільярдів 300 мільйонів гривень. Укрсоцбанк є одним з найбільших у нашій країні. Він працює вже 25 років, проте з початком кризи справи в установі йдуть дуже погано.

    ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В ЗМІ назвали найстабільніший банк України

    Креді Агріколь Банк, який потрапив відразу в кілька рейтингів і посів верхні рядки, був заснований в Україні у 1993 році. Його власником є французька фінансова група, одна з найбільших у Європі. Фінансовий результат всіх банків, що працюють у нашій країні, за станом на серпень цього року був від'ємним. Банки втратили більше 33 мільярдів гривень. На такий результат вплинули кілька чинників: погіршення платоспроможності позичальників, великі обсяги відрахувань в резерви на втрати від активних операцій, девальвація гривні. Починаючи з 2014 року, в Україні збанкрутували 44 банки і банківська система втратила не менше двохсот мільярдів гривень.



    ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Рекомендуємо

Мед з горіхами: смачне поєднання для здоров'я та задоволення Мед з горіхами: смачне поєднання для здоров'я та задоволення
Мед та горіхи - це не лише смачні делікатеси, але й корисні продукти, багаті поживними речовинами. Їх комбінація створює ідеальне поєднання смаку, аро...
Магазин Магазин "Аквадом": Ваш путь к здоровью и благополучию
В современном мире одним из важнейших аспектов заботы о здоровье является качество потребляемой воды. Ведь вода играет ключевую роль в поддержании жиз...
Ідеальний вибір для сім'ї: огляд Volvo EX30 Ідеальний вибір для сім'ї: огляд Volvo EX30
Коли справа доходить до вибору автомобіля для сім'ї, безпека та комфорт стоять на першому місці. Однак не менш важливими є стиль та екологічність. З у...
Підписатись не коментуючи
E-mail:

День в фотографіях Всі фотографії

Актуальні теми Всі актуальні теми