Банки. Кредити. Депозити Автор: uabiz Друкувати

Чого бояться ті, хто бере іпотечний кредит

  • Джерело: vk.com.  → Ключові теги: банки, кредити, іпотека

    Найбільші страхи тих, хто хоче зробити велику покупку, але боїться для цього використовувати іпотечний кредит.

    orooovakohkm.jpgСтрах № 1[/b]: іпотека - це дорого. Ціни на нерухомість у нас досить високі. Це факт. Але з цим нічого не поробиш. У результаті кожен з нас може зробити свій особистий вибір: або жити на зйомній квартирі, або вплутатися в іпотеку. Ми багато разів робили подібні розрахунки. Якщо у вас є хоча б 30% від вартості квартири на початковий внесок, то щомісячний платіж за кредит у вас буде приблизно дорівнювати тому, що ви сплачуєте за оренду. При цьому іпотечні виплати у вас будуть однаковими всі ці роки, а от орендна плата зростатиме з кожним роком. Так що вибираючи, кому платити за квартиру - господареві чи банку, то банку виходить вигідніше, ніж орендодавцеві.

    Страх № 2:[b]
    занадто великий термін.Часто доводиться чути, що, мовляв, поки розплатишся за іпотечну однокімнатну квартиру в спальному районі - ось вже і на пенсію пора. Дійсно, іпотека - це довгостроковий кредит. Його не варто брати більш, ніж на 15 років - це оптимальний термін. Це можна легко з'ясувати, провівши найпростіші маніпуляції на кредитному калькуляторі. Якщо брати кредит на більший термін (20 або 25 років), то платіж знижується незначно. Так що немає сенсу брати іпотеку на максимальний термін. При цьому ніхто не змушує вас платити чітко за графіком, не випереджаючи його. Навпаки, ви завжди можете зробити дострокове погашення і тим самим знизити термін виплати кредиту. Тим більше, що це дуже навіть вигідно, особливо в перші роки, коли основну частку в платежах займають відсотки банку. На практиці, важко буде в перші рік-два, коли позичальник звикає до додаткових витрат. Плюс до всього, інфляція в нашій країні досить висока. І з часом платіж (він, як правило, фіксований на весь термін виплати) займатиме все меншу частку у витратах сім'ї.

    Страх № 3:[/i] півзарплати віддавати банкові.Часто наводять приклад якихось своїх знайомих. Мовляв, що "іпотечники" завжди перебиваються з води на хліб, смак до життя втратили через цей кредит. Звичайно, таке цілком може статися, якщо щомісячний платіж складе 40 - 50% від вашої зарплати. Це дуже серйозне навантаження на сімейний бюджет. Але дуже неправильна стратегія. У будь-якому разі не треба занадто сильно закредитовуватися. Краще зробити платежі більш комфортними - не більше 30% від ваших доходів. На перших порах краще перестрахуватися. Наприклад, внести більш високий початковий внесок, купити квартиру меншого розміру або в більш віддаленому районі.

    Страх № 4: квартира вийде "золота". Багато людей не бере кредит, тільки тому що їх "душить жаба". Головний доказ - якщо взяти іпотеку, то доведеться заплатити дві-три вартості квартири. Якщо поглянути на розрахунок у кредитному договорі, то в деяких випадках це дійсно так. Але чи варто цього боятися? Квартири постійно дорожчають зі швидкістю інфляції, а часто навіть швидше. Тому через 10 - 15 років вартість квартири, швидше за все, складе саме ту саму суму, яку ви за неї і заплатили. А в більшості випадків - навіть більше. І знову ж - ніхто не заважає вам сплачувати кредит достроково, тоді підсумкова переплата буде менша.

    Страх № 5: купити за завищеною вартістю. Багато покупців намагаються вгадати найбільш зручний момент для придбання житла. Всім хочеться купити тоді, коли ціни на квартири будуть мінімальними. Але зазвичай це відбувається тільки в тому випадку, коли в економіці виникає криза. У цей момент ціни опускаються (в різних регіонах по-різному). Але проблема в тому, що тоді іпотечні ставки, як правило, підвищуються. Банки починають вести більш обережну політику. Давати гроші в борг позичальникам стає більш ризикованим заняттям. Адже їх можуть звільнити або скоротити зарплати. Ловити такі скачки на ринку нерухомості досить складно, особливо якщо ви не працюєте в цій сфері. Тим більше якщо квартирне питання у вас стоїть ребром, то краще вирішувати його, а не чекати, коли ціни впадуть. Це може тривати занадто довго.

    Страх № 6:[i]
    не зможу виплатити кредит. Переважно цей страх виникає через тривалий період виплат. У житті може всяке трапитися. Але цей ризик досить просто знизити. Необхідно створити собі резервний фонд. Бажано, щоб в "заначці" лежало шість ваших місячних витрат. Тоді в разі будь-яких фінансових форс-мажорів ви зможете спокійно перечекати кризовий час, підшукати нову роботу, знайти додаткові джерела доходів або вирішити проблему іншим способом. Наприклад, в найгіршому випадку продати квартиру.

    Страх № 7:[/i] банк може відібрати квартиру. Це відбудеться лише в тому випадку, якщо ви грубо порушите умови договору. Або якщо вартість нерухомості різко впаде. Оскільки ваша квартира для банку - це запорука. Якщо вона починає коштувати менше виданої вам суми, то банк може попросити вас внести додатковий платіж. Як від цього вберегтися? По-перше, краще внести більший початковий платіж. Навряд чи квартира впаде більш ніж на 30 - 40%. По-друге, якщо у вас виникли фінансові проблеми, не треба ховатися від банку. Є випадки, коли позичальник не платить за боргами 2 - 3 роки, а потім раптом з'являється і скаржиться на те, чому банк відбирає у нього нерухомість. Як правило, банкіри досить лояльні до тих, хто приходить до них заздалегідь - до того, як з'явиться прострочення по виплатах. Тому що робота банку в тому, щоб видавати кредити, а не квартири продавати. І в даному випадку краще не псувати собі кредитну історію. В іншому випадку ви можете потрапити в категорію "ризикований позичальник" і кредит вам в майбутньому або взагалі не дадуть, або дадуть під більш високий відсоток.

    Страх № 8:[i]
    квартиру з іпотеки не можливо продати.Так вважає багато людей. Ніби якщо вже взяв іпотеку, то вона на тобі як "Дамоклів меч" висить доти, поки останній гривню банкові не повернеш. Це не так. Продаж квартири з-під іпотеки - це цілком нормальна угода. І якщо ви не можете платити за рахунками, то ви можете просто позбутися цієї власності. Причому, в більшості випадків частина грошей у вас ще й залишиться. Або здати квартиру в оренду і переїхати в дешевше житло, чи до родичів. Варіантів вирішення проблеми може бути безліч. Звичайно, декому настільки принципово жити у своїй власній квартирі, що вони навіть не розглядають для себе такий варіант. Але опирання до останнього може дуже дорого обійтися. Наприклад, якщо робити реструктуризацію, то переплата серйозно збільшиться. Адже в цьому випадку кредит розтягується на більш довгий термін.

    Страх № 9:[/i] хочу все і відразу.Точніше це не страх, а бажання. Але воно перешкоджає вирішенню житлового питання. Мовляв, грошей вистачає тільки на однокімнатну квартиру, але я хочу жити в трикімнатній, щоб потім, коли сім'я і діти з'являться, нікуди не переїжджати. Але це дуже ризикований шлях. Адже тоді доведеться заходити в занадто великі борги. Щоб знизити ризики, краще діяти поетапно. Наприклад, для початку взяти щось дешевше. Якщо мова йде про столицю, то можна спочатку купити однокімнатну квартиру в спальному районі. Це буде своєрідний вхідний квиток на ринок. Здати її, виплатити іпотеку, потім продати квартиру і з хорошим початковим внеском купувати нерухомість вже ближче до центру. У цьому випадку не доведеться кусати лікті, якщо раптом вартість квадратних метрів різко зросте, поки ви збирали на більш комфортну квартиру. Ціни зазвичай або ростуть, або падають. І це стосується практично будь-яких квартир. Відрізняється лише динаміка в різних секторах і в різних регіонах. Іншими словами, накопичувати на квартиру краще в квадратних метрах.

    Страх № 10:[i]
    боюся будь-яких кредитів. Як правило, тут просто страх незнання. Людина не знає, як працюють банки і воліє користуватися старими перевіреними способами. Мовляв, краще всю суму самостійно назбираю. Хоча набагато легше порадитися зі знайомими, які розбираються в банківських послугах і користувалися іпотекою. Іприйняти більш зважене рішення. Звичайно, якщо людина протягом трьох років може накопичити собі на квартиру, то, напевно, їй немає сенсу брати іпотеку. Значить, доходи і фінансова дисципліна хороші. А ось якщо термін більший, наприклад 5 - 10 років, то є небезпека так і не наздогнати потяг. Ціни на квартири постійно ростуть. І краще, накопичити на хороший початковий внесок, взяти решту суми в іпотеку. Або діяти поетапно, як ми описали вище. У будь-якому випадку, вигідніше не піддаватися своїм страхам, а підійти до питання раціонально: тобто довести ризики до мінімуму, але все ж вирішити своє квартирне питання з максимальною вигодою для себе.



    ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Рекомендуємо

Чому варто придбати новий Айфон 15 Pro Max  Чому варто придбати новий Айфон 15 Pro Max
iPhоne 15 Pro Max зміг здивувати навіть найвибагливіших користувачів. Смартфон став ще потужнішим і швидшим, і у нього з'явилися нові опції. При цьому...
Чем занимается бывший ТОП-менеджер Чем занимается бывший ТОП-менеджер "Нафтогаза" Александр Кацуба: частная добыча газа, финансовые услуги, волонтерство
Александр Кацуба стал известен в начале 10-х годов благодаря работе в государственных энергетических гигантах. Выходцы из известной в Харькове бизнес-...
Валютний майнінг: шлях до щоденного доходу від $500 до $1000 Валютний майнінг: шлях до щоденного доходу від $500 до $1000
Ласкаво просимо в захоплюючий світ пасивного доходу! Якщо ви шукали спосіб легко заробити гроші, насолоджуючись вільним часом, не шукайте далі. Сьогод...
Підписатись не коментуючи
E-mail:

Додати коментар

 
Ім'я:
Пароль: (якщо зареєстрований)
Email: (обов'язково!)
captcha

теги форматування

додати смайли
 
Підписатись на коментарі по e-mail  

День в фотографіях Всі фотографії

Актуальні теми Всі актуальні теми