Банки. Кредити. Депозити Автор: uabiz Друкувати

Власник "Дельта Банку" не хоче повертати депозити вкладникам "Кредитпромбанку"

  • Джерело: kommersant.ua.  → Ключові теги: Банк, депозити, Дельта Банк, Кредитпромбанк

    Микола Лагун нещодавно став власником "Кредитпромбанку".

    kreditprombank_1.jpgПроте нове керівництво "Кредитпромбанку" не хоче повертати вкладникам їх депозити. Єдине, що вони можуть отримати - це п'яту частину від своїх вкладів. "До березня нам виплачували відсотки за депозитами, а тепер він сказав, що у нього вказівка не повертати гроші нерезидентам. Він повернув тільки 20% іноземним банкам, які інвестували в Кредитпромбанк, і сказав, що готовий у такому ж розмірі повернути наш депозит" , - заявив один з клієнтів на умовах анонімності.

    Обурені вкладники поскаржились у Нацбанк, щоб вони визнали "Кредитпромбанк" проблемним, проте там поки мовчать.

    До кризи велика кількість іноземних банків і фінансових компаній, серед яких Європейський банк реконструкції та розвитку, Raiffeisen, Commerzbank, Cargill вклали в Кредитпромбанк у вигляді кредитів і куплених облігацій більше $ 700 млн.

    У 2010 році 28 кредиторів у рамках реструктуризації боргів домовилися про конвертацію $ 400 млн кредитів в 48% акцій Кредитпромбанку. Джерела серед цих банків і в Кредитпромбанку підтвердили, що в грудні 2012 року-січні 2013 року установи отримали від колишнього глави правління Віктора Леонідова гроші за свої частки в Кредитпромбанку, а в березні Микола Лагун виплатив їм тільки 20% за кредитні лінії. "Це відбулося після закриття угоди, коли дві кіпрські компанії Миколи Лагуна стали власниками інших підприємств, на яких були акції банку", - сказав менеджер іноземного банку.

    Микола Лагун вважає шахраями цих громадян США, які розмістили в Кредитпромбанку депозити на суму понад 200 млн грн. "У мене є підозри в незаконності походження цих грошей. Я передав інформацію до правоохоронних органів і чекаю їх вирішення. Якщо органи підтвердять підозри, то ці люди взагалі нічого не отримають", - прокоментував пан Лагун ситуацію.

    Вкладники ж стверджують, що на їхніх рахунках лежать кошти, перераховані Кредитпромбанком, який у 2010 році конвертував у депозити облігації банку, куплені інвесторами до кризи у швейцарського банку Credit Suisse. "Гроші були сплачені з рахунку швейцарського банку і не раз проходили аудит. Як можна стверджувати про якісь махінації? Ми подамо в український і американський суди на Миколу Лагуна та залучимо третьою стороною Дельта Банк, в який він переводить всі активи", - пояснив один із вкладників сценарії подальших дій.

    Юристи вважають, що у вкладників є шанси виграти справу, якщо вони доведуть право власності на грошові кошти. "Посилання на те, що операції сумнівні - це тільки привід, щоб гроші не віддавати. Те, що зовнішні борги віддавалися з 80-процентним дисконтом, зовсім не означає, що так само потрібно поступати і з вкладниками, - упевнений керівник практики міжнародного арбітражу юрфірми Integrites Максим Кодунов. - Якщо вони будуть судитися на Кіпрі, де знаходяться компанії-власники банку, то відзначу, що кіпрське законодавство визнає обмежену відповідальність юридичної особи, але за певних обставин можна залучити і третю особу. Тобто якщо вони зможуть довести шахрайські дії Миколи Лагуна, то йому доведеться відповідати своїми активами, включаючи Дельта Банк".

    Розглядаються різні варіанти вирішення проблеми. "Вірогідність швидкого банкрутства Кредитпромбанку розглядалася, для цього були зроблені певні дії з переведення в нього рахунків іноземних емітентів", - повідомило джерело в банку.

    Лагун сказав, що не вирішив долю установи після переведення активів: "Потім видно буде". Експерти рекомендують залучити до вирішення проблеми колишніх власників Кредитпромбанку. "Коли вони вирішили продати Миколі Лагуну банк, вони не могли не порадити, як чинити з такими великими вкладниками, - говорить керуючий партнер інвестиційної компанії "Аваль Брок" Дмитро Полковський. - Тому, щоб повернути гроші, їм потрібно залучити людину, яка переконала їх реструктуризувати заборгованість у депозит".



    ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Рекомендуємо

Мед з горіхами: смачне поєднання для здоров'я та задоволення Мед з горіхами: смачне поєднання для здоров'я та задоволення
Мед та горіхи - це не лише смачні делікатеси, але й корисні продукти, багаті поживними речовинами. Їх комбінація створює ідеальне поєднання смаку, аро...
Магазин Магазин "Аквадом": Ваш путь к здоровью и благополучию
В современном мире одним из важнейших аспектов заботы о здоровье является качество потребляемой воды. Ведь вода играет ключевую роль в поддержании жиз...
Ідеальний вибір для сім'ї: огляд Volvo EX30 Ідеальний вибір для сім'ї: огляд Volvo EX30
Коли справа доходить до вибору автомобіля для сім'ї, безпека та комфорт стоять на першому місці. Однак не менш важливими є стиль та екологічність. З у...
Підписатись не коментуючи
E-mail:

Додати коментар

 
Ім'я:
Пароль: (якщо зареєстрований)
Email: (обов'язково!)
captcha

теги форматування

додати смайли
 
Підписатись на коментарі по e-mail  

День в фотографіях Всі фотографії

Актуальні теми Всі актуальні теми