Фінанси. Гроші. Валюта Автор: RomanK Друкувати

Чого слід очікувати від держбюджету-2016

  • Джерело: replyua.net.  → Ключові теги: суспільство, держбюджет-2016

    Бюджет на наступний рік повинен поповнитися додатковою сумою в 130 мільярдів гривень, проте вже зараз спостерігається дефіцит щонайменше 30 мільярдів.

    3720_5511265_735x418.jpg (26.58 Kb)

    За словами Наталії Яресько, уряд знайде необхідні кошти вже найближчим часом, і, можливо, вони надійдуть від державних підприємств і митниці. Міністр фінансів не виключила, що при виникненні дефіциту уряд може скоротити витрати. Однак, за словами Яресько, остаточний бюджет буде сформовано лише після прийняття нового Податкового кодексу.

    В цьому році витрат було заплановано майже на 570 мільярдів, у той час, як доходи в бюджет повинні були скласти близько 500 мільярдів. У 2016 році ці показники значно зростуть і витрати наблизяться до 700 мільярдів гривень. Дефіцит бюджету в наступному році наблизиться до 3,7 відсотка ВВП. Не виключено, що витрати бюджету знизяться вже на початку 2016 року, і експерти пов'язують це зі зниженням цін на нафту. В цьому випадку Україна зможе купувати енергоресурси за мінімальною вартістю. У Мінфіні заявили, що для скорочення витрат Україну влаштує ціна в 50 доларів за барель.

    Різні відомства та міністерства України поки не робили жодних офіційних заяв про те, скільки грошей їм знадобиться з казни наступного року, але визнають, що суми значно підвищаться. Інфляція в країні побила всі рекорди, і, до того ж, соцстандарти в наступному році знову виростуть, і бюджетникам доведеться платити більше. В уряді заявили, що на наступний рік бюджет розпланований по-іншому, і різні відомства отримають зовсім інші суми, ніж у поточному році.

    Приміром, Мінсоцполітики планують виділити найбільшу суму – майже на двадцять мільярдів більше. Ці гроші потрібні для фінансування реформ, а також для виплати соціальних допомог, зарплат і пенсій, які, як відомо, нещодавно були підвищені. А ось Міноборони наступного року виділять близько 60 мільярдів. У 2016 році уряд планує "заощадити" на культурі, науці, охороні здоров'їв та освіті. Як пояснили в Мінфіні, уряд перейде в режим жорсткої економії, згідно з вимогами МВФ.

    ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Україні відбулася "серпнева дефляція цін"

    Очікується зростання інфляції на 12 відсотків, зростання безробіття відразу на 8 відсотків, ВВП виросте на 2 відсотки, а от зарплати підвищуватися не будуть – тільки бюджетникам і максимум на 14 відсотків від мінімалки, а це менше 500 гривень. Уряд не збирається економити на фінансування МВС, армії і СБУ, і пояснює це складною ситуацією в країні, при якій необхідно виділяти більшу частину бюджету саме таким відомствам. На думку уряду, безпека України повинна стояти вище всього.

    Що стосується фінансування Кабміну, Верховної Ради і президента, то бюджет можуть злегка "підрізати", але тільки для показухи, - так висловлюються експерти. Природно, депутатам зарплати підвищувати не будуть, але громадян така новина не заспокоїть. Інфляція продовжиться, а незначне підвищення соцвиплат призведе до ще більшого зубожіння українців. Як стверджують фахівці, наступний рік буде одним з найбільш важких для пенсіонерів і бюджетників.

    Тим українцям, які цікавляться, куди діваються гроші з казни, Яценюк радить заходити в Інтернет з початку наступного року. 1 січня почне працювати сайт "Відкритий бюджет", де кожен громадянин нашої країни зможе дізнатися про витрати і поповнення в скарбниці України. Тестова програма цього масштабного проекту була запущена ще в Києві кілька місяців тому, однак розібратися в системі дуже важко. Дані надані більш розпливчасто" - тобто не по кожній організації, а тільки в районних масштабах, що ставить під сумнів прозорість програми з бюджету. Кілька днів тому Арсеній Яценюк пообіцяв, що до нового року програма буде вдосконалено і нічим не буде відрізнятися від тих проектів, які працюють у західних країнах.



    ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Рекомендуємо

Мед з горіхами: смачне поєднання для здоров'я та задоволення Мед з горіхами: смачне поєднання для здоров'я та задоволення
Мед та горіхи - це не лише смачні делікатеси, але й корисні продукти, багаті поживними речовинами. Їх комбінація створює ідеальне поєднання смаку, аро...
Магазин Магазин "Аквадом": Ваш путь к здоровью и благополучию
В современном мире одним из важнейших аспектов заботы о здоровье является качество потребляемой воды. Ведь вода играет ключевую роль в поддержании жиз...
Ідеальний вибір для сім'ї: огляд Volvo EX30 Ідеальний вибір для сім'ї: огляд Volvo EX30
Коли справа доходить до вибору автомобіля для сім'ї, безпека та комфорт стоять на першому місці. Однак не менш важливими є стиль та екологічність. З у...
Підписатись не коментуючи
E-mail:

День в фотографіях Всі фотографії

Актуальні теми Всі актуальні теми