Фінанси. Гроші. Валюта, Банки. Кредити. Депозити, Податки та законодавство, Індустрія та великий бізнес, Тарифи. Ціни. Штрафи, Влада та політики, Суспільство Автор: RomanK Друкувати

10 бізнес подій року в Україні

  • Джерело: businessua.com.  → Ключові теги: бізнес, економіка, Україна

    Рік, що минає позначився значними проблемами в економіці та розвитку бізнесу в країні.

    3964_shutterstock_116279218_1.jpg (85.3 Kb)

    Війна, нові тарифи ЖКГ, субсидії, девальвація, валютні "гойдалки", інфляція, корупція, переддефолтний стан, непрозорі податки для бізнесу - все це було присутнє в 2015 році. Топ-події 2015 року підготовлені журналістами businessua.com та tsn.ua.

    1. ПАДІННЯ ГРИВНІ

    Рік розпочався з долара по 15,79 гривні та євро по 19,23 гривні. 26 лютого був пік падіння національної валюти. Тоді долар США злетів до рекордних 30,01 гривні, а євро – до 34,04 гривні. Потім валюта трохи здешевшала, проте на кінець року її показники майже в півтора разу вищі, ніж було на початку 2015-го. Станом на 28 грудня офіційний курс долара становить 23,13 гривні, євро – 25,32. Хоча в держбюджеті на цей рік закладений долар по 21,7 гривні.

    2. ПАДІННЯ ВВП, ІНФЛЯЦІЯ

    За підсумками 2015 року ВВП України впаде на 12%, а інфляція сягне близько 50%. Такі прогнози українських міністерств, Нацбанку та світових фінансових організацій. Водночас у третьому кварталі зафіксували незначне зростання ВВП – на 0,7% порівняно з другим кварталом.

    3. ЗРОСТАННЯ КОМУНАЛЬНИХ ТАРИФІВ ТА СУБСИДІЇ

    Суми в платіжках протягом року зросли в кілька разів. А за субсидіями звернулися понад 5 млн. сімей.

    4. ЗМЕНШЕННЯ ЕНЕРГОЗАЛЕЖНОСТІ ВІД РОСІЇ

    У 2015 році Україна суттєво знизила закупівлю газу в Росії, орієнтуючись більше на європейський ринок.На закупівлю газу в країнах Європи припадає близько 60%, у Росії – близько 40%. Також Україна розвиває власне газовидобування.

    5. БАНКРУТСТВА БАНКІВ

    За цей період таких "лопнуло" понад 60. Серед найбільших банків, які "лопнули" за останній час, – "Надра", "Фінанси та кредит", "Дельта Банк", "VAB Банк".

    6. МІЖНАРОДНІ КРЕДИТИ ТА РЕСТРУКТУРИЗАЦІЯ БОРГІВ

    Державний борг України протягом 2015-го скоротили на сім мільярдів доларів – із 73 мільярдів доларів до 66. Таке скорочення боргу стало можливим завдяки реструктуризації та заміщенню його більш дешевими і довгостроковими кредитами.

    7. ЕКОНОМІЧНА БЛОКАДА КРИМУ ТА ДОНБАСУ

    Повертати Крим та Донбас з-під окупації Росії та бойовиків вирішили не лише бойовими, дипломатичними, а й економічними діями.

    8. САНКЦІЇ ПРОТИ РОСІЇ ТА ЗАКРИТЕ НЕБО

    Росія закрила своє небо для транзиту українських літаків ще в середині 2014-го. Україна ж це зробила лише наприкінці 2015-го. Зокрема, із 25 жовтня припинили будь-яке пряме авіасполучення з Росією, а через місяць заборонили ще й транзит російський літаків над територією України.

    У вересні 2015-го Україна ввела чергові санкції проти осіб та компаній, які причетні до окупації Криму, Донбасу та проти "сім'ї" Януковича. Із 1 січня 2016 року можливі нові санкції проти Росії – як відповідь на запровадження Москвою ембарго через початок дії зони вільної торгівлі між Україною та Євросоюзом.

    9. ПОДАТКОВА РЕФОРМА ТА БІЗНЕС

    Податкову реформу в Україні готували майже цілий рік, обговорювали її та доопрацьовували.

    Зокрема, зменшили єдиний соціальний внесок із зарплат із у середньому 41% до 22%. Після цього власник підприємства або покладе збережені гроші в кишеню, або вкладе їх у розвиток бізнесу, або підвищить зарплатню персоналу, тобто теоретично це може зіграти на руку рядовому працівнику. Парламент почув селян і лише частково змінив оподаткування, давши фермерам перехідний період на наступний рік. До початку 2017-го вони платитимуть в бюджет лише 75% податків, а чверть залишатимуть у власній кишені. Скасування спецрежиму оподаткування сільського господарства вже понад рік є жорсткою вимогою МВФ, наголосила міністр фінансів Наталія Яресько. Скандальна історія довкола фермерів стала лише частиною великого пакета податкових змін, які ухвалив парламент. Точно зросте ціна автопального, щонайменше на 2 гривні з копійками. Бензин автоматично підніме ціни на все. Насамперед на харчі. Бо пальне є і в комбайнах, і в доставці готових продуктів. Окремо зросте платня і за шкідливі звички. По-перше, акциз на цигарки зросте на 40%. Відповідно вартість цигарок збільшиться на 10-20%. Дорожчає акциз й інших традиційних "розваг". На спиртні напої акцизи зростають на 50%, на пиво – на 100%, на солодкі слабоалкогольні коктейлі – на 300%. Наступного року матимемо банку дешевого пива вже за 11-12 грн, банку так званого молодіжного коктейлю за щонайменше 30, пляшку дешевої горілки за 70-75, а просто середнього класу – за 90-100 грн. Загалом, в Україні протягом 2015-го скоротили кількість податків і зборів із 22 до 11. Щоправда, у більшості випадків скоротили просто кількість, а самі податки приєднали до інших. Водночас спростили реєстрацію бізнесу та скоротили кількість дозвільних документів. Зареєструватися підприємцем тепер можна за 24 години, у тому числі й через онлайн-сервіс. Запровадили мораторій на два роки на перевірки малого бізнесу (з обсягом доходу до 20 млн грн на рік). Кількість контролюючих органів скоротили вдвічі – із 56 до 28. Зі 143 до 84 зменшили кількість дозвільних документів, із 56 до 30 – ліцензій.

    10. ВПРОВАДЖЕННЯ ПРОЗОРИХ ЕЛЕКТРОННИХ МЕХАНІЗМІВ У ВЕРТИКАЛІ ВЛАДИ ТА БІЗНЕСУ

    Україна нарешті почала рухатися у напрямку прозорості у держзакупівлях, реєстрації бізнесу, різного роду довідок тощо. Відтепер люди зможуть економити багато власного часу, не стоячи у годинних чергах за "папірцями", а у чиновників буде менше важелів на корупційні дії.



    ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Рекомендуємо

Чому варто придбати новий Айфон 15 Pro Max  Чому варто придбати новий Айфон 15 Pro Max
iPhоne 15 Pro Max зміг здивувати навіть найвибагливіших користувачів. Смартфон став ще потужнішим і швидшим, і у нього з'явилися нові опції. При цьому...
Чем занимается бывший ТОП-менеджер Чем занимается бывший ТОП-менеджер "Нафтогаза" Александр Кацуба: частная добыча газа, финансовые услуги, волонтерство
Александр Кацуба стал известен в начале 10-х годов благодаря работе в государственных энергетических гигантах. Выходцы из известной в Харькове бизнес-...
Валютний майнінг: шлях до щоденного доходу від $500 до $1000 Валютний майнінг: шлях до щоденного доходу від $500 до $1000
Ласкаво просимо в захоплюючий світ пасивного доходу! Якщо ви шукали спосіб легко заробити гроші, насолоджуючись вільним часом, не шукайте далі. Сьогод...
Підписатись не коментуючи
E-mail:

День в фотографіях Всі фотографії

Актуальні теми Всі актуальні теми