Фінанси. Гроші. Валюта, Влада та політики Автор: RomanK Друкувати

Скільки грошей на владу закладуть у бюджет-2018

  • Джерело: segodnya.ua.  → Ключові теги: бюджет, ВР

    Тривають торги за поправки до держбюджету України на 2018 рік.

    7844_____14644_729x547.jpg (61.32 Kb)


    На наступному пленарному тижні, який пройде з 5 по 8 грудня, Верховна Рада повернеться до розгляду законопроекту про держбюджет-2018 у другому читанні. Про це днями заявив спікер ВР Андрій Парубій. Депутати та експерти сходяться в тому, що другий варіант бюджету буде істотно відрізнятися від того, який був представлений до першого читання. Поправки до первісного варіанта подають зараз в масовому порядку як фракції, так і окремі депутати, і в кулуарах ВР тривають бурхливі торги: скільки голосів принесе та чи інша поправка в день голосування за бюджет, а скільки відніме. Якщо до цієї статті додати, то від якої відняти, щоб дефіцит бюджету не вийшов за розумні рамки і в день голосування щоб вистачило голосів "за"?

    "Роздача слонів" була передбачена

    Уже зараз самі депутати кажуть, що до другого читання видаткова частина бюджету може збільшитися на суму від 2 до 10 млрд грн. Нагадаємо, в законопроекті про бюджет-2018, прийнятому в першому читанні, видаткова частина і так перевищувала прибуткову майже на 78 млрд грн, або на 2,4% ВВП (прогноз номінального ВВП на 2018 рік - 3 трлн 247, 7 млрд грн). Якщо будуть прийняті поправки на 10 млрд грн, дефіцит бюджету виросте до 2,7% ВВП.

    У той же час Міжнародний валютний фонд вимагає від України, щоб дефіцит бюджету не перевищував 2,5% ВВП. Така ж цифра передбачена і Програмою економічних реформ. Як не вийти за рамки?

    "Уряд усвідомлює, що для того, щоб провести законопроект про бюджет через парламент, необхідно в тому числі "роздати певну кількість слонів". Що мається на увазі? Хтось просить гроші на округ, цільову субвенцію на будівництво школи, медичні заклади, моста і т.д. Хтось просить підтримати якусь галузь. І уряд змушений, коли розраховує бюджет, відразу закладати в нього "заначку", яку потім можна використовувати для задоволення цих "хотілок".

    Це не тільки українська історія. Це історія будь-якої країни, де уряд змушений проводити проект бюджету через парламент. І до цього треба ставитися, як до робочої моделі. У укладачів бюджету завжди є "технічні хитрощі", за рахунок яких можна, не порушуючи баланс, забезпечити певним чином збалансованість цього фінансового документа. Тому я як раз не чекаю якихось несподіванок.

    На думку експерта, дефіцит бюджету 2,4-2,5% МВФ не хвилює. Набагато більше питань у Фонду викликає невирішеність питання з цінами на газ, а також збільшення зарплат і соцвиплат.

    Незвичайна скромність влади

    У наступному році зростуть зарплати не тільки у педагогів та медпрацівників. Загальна сума, що виділяється з держбюджету на зарплати і премії держслужбовців, теж збільшується. Всього на зарплати співробітників центральних і місцевих органів влади планується витратити з основного фонду бюджету 138,7 млрд грн, а зі спеціального фонду - ще 3,2 млрд. У порівнянні в минулим роком, загальне збільшення зарплатного фонду становить близько 25%.

    При цьому зарплатний фонд Апарату Верховної Ради виросте більш ніж на 70% (з 934 млн грн до 1620 млн), Секретаріату Кабінету міністрів - на 39% (з 224,5 до 313,7 млрд грн). А ось зарплатний фонд Державного управління справами президента передбачається збільшити лише на 19% (з 770 до 921 млрд грн).

    Загальні витрати на утримання центральних органів влади також виростуть нерівномірно. Так, на апарат Верховної Ради витратять на 36% більше бюджетних коштів (138,7 млрд замість з 111,7 млрд), на Секретаріат Кабміну - + 44% (739 млрд замість 512), а ось витрати на Держуправління справами зростуть всього на 1 % (до 2 млрд 395 млн грн). Експерти вважають, що така ситуація пов'язана в тому числі з планами приватизації збиткових держпідприємств, в зв'язку з чим навантаження на держбюджет скоротиться.

    Чому не можна порівнювати зарплати співробітника міністерства і пенсіонера

    ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Доходи та зарплата українців зростуть у 2018 - Гройсман

    А ось зростання зарплат співробітників центральних органів влади Борис Кушнірук вважає цілком виправданим і навіть необхідним кроком.

    "Якщо ми хочемо залучати до такої відповідальної роботи грамотних, професійних людей, їм потрібно платити адекватну зарплату. Привабити на зарплату в 300 доларів людину, яка має дійсно високий рівень знань – давайте говорити прямо, такого бути не може. І "волонтерство" деяких з таких людей не може тривати довго. Їм потрібно істотно збільшити зарплати, пропорційно тому рівню відповідальності і професіоналізму, який повинен бути на таких посадах. А зараз у нас є серйозна проблема відверто низького рівня професіоналізму людей середньої ланки, на рівні начальників управлінь. Дуже часто це люди з "совковою" ментальністю, які готові отримувати мінімальну зарплату і потихеньку красти, заробляючи на лобіюванні, на просуванні якихось документів по інстанціях. Чи потрібно в даному випадку

    Що стосується бюджетних витрат на роботу окремих міністерств (не галузям в цілому!), то безумовним лідером є Мін'юст. На його роботу витратить понад 4 млрд грн на рік. На другому місці за витратами - Міністерства фінансів: 517 млн грн на рік. На третьому - Міноборони - майже 500 млн грн.

    Найскромніші витрати передбачені на діяльність міністерства інформаційної політики - 16,4 млн грн (з яких 12,5 млн - зарплата співробітників). На другому місці по скромності витрат - Міністерство з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб - 36 млн грн витрат, з яких 27,6 млн - зарплати співробітників.

    Апаратам обладміністрацій підняли фінансування однаково: на 42-43%.



    ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Рекомендуємо

Венчур білдер CLUST виводить бренд вітамінів Perla Helsa на ринок Польщі Венчур білдер CLUST виводить бренд вітамінів Perla Helsa на ринок Польщі
Венчур білдер CLUST оголосив про співпрацю з відомим українським брендом вітамінів і дієтичних добавок Perla Helsa та вихід на ринок Польщі. Тестувати...
Все про автоматичні стратегії Google Ads: ефективність, переваги та недоліки Все про автоматичні стратегії Google Ads: ефективність, переваги та недоліки
У світі онлайн-реклами, де кожна секунда на рахунку, автоматичні стратегії Google Ads виступають як незамінний інструмент рекламодавців, які прагнуть ...
Україна зуміла відновити експорт електроенергії, і за це маємо  дякувати ППО, — Кацуба  Україна зуміла відновити експорт електроенергії, і за це маємо дякувати ППО, — Кацуба
Цієї зими Україна зуміла захистити енергетичну і промислову інфраструктуру, що дозволило відновити експорт електроенергії вже у січні 2024 року. Про ц...
Підписатись не коментуючи
E-mail:

День в фотографіях Всі фотографії

Актуальні теми Всі актуальні теми