Фінанси. Гроші. Валюта Автор: RomanK Друкувати

2022 рік: у Кабміні дали прогноз по економіці

  • Джерело: segodnya.ua.  → Ключові теги: економіка

    Мінекономрозвитку допускає три сценарії розвитку подій.

    7050_____14644_729x547.jpg (61.32 Kb)

    Незважаючи на побоювання багатьох експертів щодо нової економічної кризи в зв'язку з великими зовнішніми виплатами і відсутністю нових кредитів, Міністерство економічного розвитку і торгівлі (МЕРТ) ніяких поганих сценаріїв на найближчі роки не передбачає. Такий висновок можна зробити на підставі нового "Прогнозу економічного і соціального розвитку України на 2019-2021 роки", який готує МЕРТ і затверджує Кабмін. "Прогноз..." являє собою середньострокове бюджетне планування і використовується при підготовці держбюджету на наступний рік.МЕРТ допускає три сценарії розвитку економічної ситуації в Україні.

    Базовий сценарій для бюджету
    Перший, базовий сценарій, зазвичай лягає в основу бюджету. Вважається, що економіка розвиватиметься за цим сценарієм, якщо уряду вдасться реалізувати план економічного розвитку і не буде жодних форс-мажорів на світових ринках і в суспільстві.

    Згідно з цим сценарієм, інфляція сповільниться до 7,4% 2019 року і до 5% 2021-го. Соціальні стандарти і зарплати в бюджетній сфері й надалі зростатимуть. Передбачається, що 2019 року – а це рік подвійних виборів – середньорічна зарплата (у всіх галузях) зросте на 6,9%, причому це вже з поправкою на інфляцію. 2020-го і 2021 років зарплати зростатимуть трохи повільніше: в середньому – на 6,4%.

    Рівень безробіття знизиться 2019 року до 8,9%, а до 2021 року – до 8,3%. Насамперед цього планується досягти за рахунок відновлення роботи підприємств, відданих на приватизацію і реструктуризованих, і за рахунок зростання самозайнятості (тобто активізації підприємницької діяльності).

    Великих сподівань на інвестиції в уряді, схоже, вже не покладають. Базовий сценарій передбачає, що внесок інвестиційної складової дозволить збільшити ВВП за три найближчі роки всього на 1,6%, тоді як зростання купівельної спроможності населення дозволить показнику зрости на 3,9%. Імпорт, як і раніше, перевищуватиме експорт, але розрив потроху скорочуватиметься. Передбачається, що до 2022 року обсяг експорту в грошовому вираженні зростатиме на 8,7% на рік, а імпорт – на 8,5%. Щоправда, наступного року очікується, що грошовий обсяг імпорту зросте на 9,1%, а експорту – на 8,3%.

    При цьому економіка у нас, як і раніше, залишатиметься сировинною, а значить, залежною від світових цін на продукцію нашого експорту. "У структурі експорту кардинальних зрушень не відбуватиметься, але поступово збільшуватиметься частка експорту товарів з використанням у виробництві технологій високого та середньо-високого рівня", – прогнозують в МЕРТ.

    Зростання виробництва становитиме в середньому 4,5% на рік (2019-го – 3,9%).

    В уряді визнають, що при цьому сценарії говорити про економічне процвітання не доведеться.

    "Прогнозованої за цим сценарієм інтенсивності змін буде недостатньо для забезпечення стабільного довгострокового зростання... Українська економіка наприкінці прогнозного періоду фактично тільки перейде з фази відновлення до фази зростання. Так, 2021 року реальне зростання ВВП незначно перевищить докризовий рівень і становитиме 101,6% від рівня 2013 року", – говориться в "Прогнозі...".

    При цьому в промисловому виробництві, а також за обсягами імпорту та експорту Україні не вдасться навіть наблизитися до показників 2013 року. Промвиробництво становитиме всього 95,4% від рівня 2013 року, експорт – 94,8%, а імпорт – 91,6%.

    Другий сценарій: якщо будуть кредити та інвестиції
    Це оптимістичний прогноз. Такий сценарій буде можливий, якщо вдасться домогтися припливу до країни інвестиційного капіталу і отримання нових макрокредитів, пишуть автори "Прогнозу...". А також якщо з 2019 року в Україні таки буде введений податок на виведений капітал (замість податку на прибуток) і буде знятий мораторій з продажу землі сільгосппризначення.

    За другим сценарієм, зростання виробництва в 2019-2021 роках становитиме вже не 4,5, а 6,1% в рік. ВВП 2019 року зросте на 4,1%, а в цілому за розрахунковий період зростатиме з середньою швидкістю 4,8% на рік. До кінця 2021 року обсяг ВВП на 5,1% перевищуватиме показник докризового 2013 року.

    Щоправда, розрив між імпортом і експортом збільшуватиметься і далі, тобто гроші "витікатимуть" з країни. Передбачається, що експорт щорічно зможе зростати на 9,3% в грошовому вираженні, а імпорт – на 10,3%.

    Третій сценарій: якщо не вдасться виконати навіть базовий сценарій
    Цей сценарій найпесимістичніший. Говорити про те, що Україна йде саме цим шляхом, можна буде в тому випадку, якщо на світових ринках умови для експорту українських товарів виявляться несприятливими, а всередині країни не вдасться повною мірою реалізувати реформи і економічні плани уряду.
    Якщо ситуація почне розвиватися за цим сценарієм, НБУ доведеться знову регулювати курс долара і максимально посилити умови монетарної політики. Про валютну лібералізацію і дешеві кредити доведеться забути. Єдиними острівцями фінансової надійності залишаться державні банки.

    Рівень безробіття не знижуватиметься. А зарплати і соціальні стандарти якщо і підвищуватимуться, то далеко не такими темпами, як при 1-му і 2-му сценаріях.

    Згідно з цим сценарієм, ВВП зможе зростати щорічно всього на 1,6%, тобто повільніше, ніж зараз. Виробництво експортних товарів не зростатиме, а падатиме.

    На скільки подорожчають товари і послуги
    Згідно з базовим сценарієм, курс долара на кінець 2019 року може становити 29,4 грн (+/-2%), на кінець 2020-го – 30,2 грн, 2021-го – 30,7 грн.

    При оптимістичному сценарії курс на кінець 2019 року прогнозується такий же: 29,4 грн. А ось вже 2020-го він знизиться до 29 грн. Таким же курс збережеться до кінця 2021 року.

    При негативному сценарії вже наприкінці 2019 року долар може коштувати 31,6 грн, ще через рік – 33,1 грн, а до початку 2022-го – 34 грн.

    Розміри основних податків ні в одному сценарії не планується змінювати. Єдиний внесок на загальнообов'язкове державне соцстрахування в найближчі 3 роки при всіх сценаріях розвитку економіки становитиме 22%, податок на доходи фізичних осіб – 18%, ПДВ – 20%. Податок на прибуток, якщо він залишиться, також збережеться на рівні 18%. Якщо буде введений податок на виведений капітал, його розмір планується на рівні 15-20%, залежно від видів платежів.

    Цікаво, що підвищувати акцизні ставки на спиртне в найближчі 3 роки планується тільки при найкращому сценарії розвитку економіки. У базовому і найгіршого сценарію дражнити людей підвищенням цін на горілку та ін. не передбачається.

    А ось тютюнові вироби дорожчатимуть і далі. Тільки при базовому і негативному сценарії акцизи зростатимуть приблизно на 20% щороку, а якщо економіка опиниться на підйомі – на 27-30%.

    Додамо ще, що базовий і негативний сценарій припускають, що мінімальна зарплата 2019 року зросте на 11-14%, 2020-го – на 5-8%, 2021-го – на 4-6%. Оптимістичний сценарій дозволить підвищити "мінімалку" наступного року на 18-21%, 2020-го – на 1-10%, 2021-го – на 6-8%.

    Зарплати бюджетників (розрахунок робився для посадового окладу працівника I тарифного розряду) при 1-му і 2-му сценаріях 2019 року зростуть на 9%, наступних два роки – на 7,4% і 5,6%. При оптимістичному сценарії наступного року підвищення може становити 25,9% (!), а 2020-го і 2021-го – 8,5 і 6,7% відповідно.



    ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Рекомендуємо

Чому варто придбати новий Айфон 15 Pro Max  Чому варто придбати новий Айфон 15 Pro Max
iPhоne 15 Pro Max зміг здивувати навіть найвибагливіших користувачів. Смартфон став ще потужнішим і швидшим, і у нього з'явилися нові опції. При цьому...
Чем занимается бывший ТОП-менеджер Чем занимается бывший ТОП-менеджер "Нафтогаза" Александр Кацуба: частная добыча газа, финансовые услуги, волонтерство
Александр Кацуба стал известен в начале 10-х годов благодаря работе в государственных энергетических гигантах. Выходцы из известной в Харькове бизнес-...
Валютний майнінг: шлях до щоденного доходу від $500 до $1000 Валютний майнінг: шлях до щоденного доходу від $500 до $1000
Ласкаво просимо в захоплюючий світ пасивного доходу! Якщо ви шукали спосіб легко заробити гроші, насолоджуючись вільним часом, не шукайте далі. Сьогод...
Підписатись не коментуючи
E-mail:

День в фотографіях Всі фотографії

Актуальні теми Всі актуальні теми