Фінанси. Гроші. Валюта Автор: RomanK Друкувати

10 років тому почалася світова економічна криза

  • Джерело: gazeta.ua.  → Ключові теги: економіка

    Десять років тому розпочалась світова економічна криза. Її відправною точкою стало банкрутство 15 вересня 2008 року четвертого за величиною інвестиційного банку США Lehman Brothers.

    7124_____14644_729x547.jpg (61.32 Kb)

    Американський банк інвестував гроші в ринок нерухомості. Видавав дешеві кредити. За кілька місяців до банкрутства квартальний збиток Lehman Brothers перевищив $2,8 млрд. У вересні 2008-го становив майже $4 млрд. Акції банку швидко знецінювалися. Інвестори масово позбувалися цінних паперів.

    Криза США швидко розрослась у глобальну. Банкрутували європейські банки, падали біржові індекси, зростало безробіття і скорочувалися державні доходи. Деякі країни вимушені були звернутися за кредитами до Міжнародного валютного фонду.

    "Україна 2008 року зустріла світову фінансову кризу не підготовленою. Після проголошення незалежності ми довго перебували у стані квазі-державної ринкової економіки. Тобто справжнього ринку не було. Існувала значна частка державного управління, державних підприємств. Після Помаранчевої революції 2004 року Україна почала активно розкриватися перед зовнішнім світом. Вступила у Світову організацію торгівлі. Внутрішні активи почали швидко зростати", - розповів Gazeta.ua фінансовий експерт Олексій Кущ.

    У 2004 році частка банків з іноземним капіталом перевищила 40%. Фінустанови масово видавали споживчі кредити, на купівлю імпортних автомобілей. Почала розвиватися валютна іпотека.

    "Через світову фінансову кризу відбувся великий відтік капіталу в іноземних банках. Це призвело до девальвації гривні, точкових корпоративних банківських дефолтів, сильного напруження в соціальному сегменті через валютні кредити. Крім того, Україна переважно опиралися на експорт сировини. Під час кризи ціни і попит на неї впав", - наголошує Кущ.

    Під час кризи 2008-2009 років Україна втратила 15% ВВП. У 2014-2015-му — більше 16%.

    "Криза 2008 року мала глобальний масштаб. Постраждали не тільки країни, що розвивалися, а й розвинені. Наприклад, США, країни ЄС. У цій ситуації потрібно було розробити антикризовий план і протриматися близько року. В принципі у 2010 році Україна повернулася до економічного зростання. Криза 2014-2015 років носила внутрішній характер. Вона була спровокована втручанням з боку Російської Федерації. Крім того, відбувалось суттєве перелаштування зовнішніх ринків нашої економіки. Частково закрилися ринки країн СНД, майже повністю - ринок РФ", - зазначив експерт.

    2014-2015-го разом з антикризовою програмою потрібно було проводити структурні перетворення в економіці, щоб адаптувати її до європейського ринку.

    "У 2008-2009 роках Нацбанку вдалося зберегти банківську систему, стабілізувати курс національної валюти на прийнятному рівні - з 5 до 8 гривень за долар. У 2014-2015 роках уряд працював за трафаретами нав'язаними ззовні. Переважно з Міжнародного валютного фонду. У результаті ми втратили більше 100 українських банків. Глибина девальвації гривні була катастрофічна — з 8 до 30 гривень за долар. Те, що зараз ситуація покращилася, відбулося за рахунок саморегулюючого потенціалу внутрішнього ринку і національної економіки", - підсумував Олексій Кущ.



    ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Рекомендуємо

Мед з горіхами: смачне поєднання для здоров'я та задоволення Мед з горіхами: смачне поєднання для здоров'я та задоволення
Мед та горіхи - це не лише смачні делікатеси, але й корисні продукти, багаті поживними речовинами. Їх комбінація створює ідеальне поєднання смаку, аро...
Магазин Магазин "Аквадом": Ваш путь к здоровью и благополучию
В современном мире одним из важнейших аспектов заботы о здоровье является качество потребляемой воды. Ведь вода играет ключевую роль в поддержании жиз...
Ідеальний вибір для сім'ї: огляд Volvo EX30 Ідеальний вибір для сім'ї: огляд Volvo EX30
Коли справа доходить до вибору автомобіля для сім'ї, безпека та комфорт стоять на першому місці. Однак не менш важливими є стиль та екологічність. З у...
Підписатись не коментуючи
E-mail:

День в фотографіях Всі фотографії

Актуальні теми Всі актуальні теми