Фінанси. Гроші. Валюта Автор: RomanK Друкувати

Біткоін на межі "провалу": що буде з криптовалютами у 2019

  • Джерело: obozrevatel.com.  → Ключові теги: біткоін, криптовалюта

    Найпопулярніша криптовалюта біткоїн досягла річного мінімуму. Якщо ще в минулому році одна "монета" коштувала $20 тис., то зараз продається усього за $3,8 тис. Частина ринку чекає у 2019-му різкий стрибок, водночас інші пророкують провал.

    1423_kriptovaluta-kak-zarabotat.jpg (102. Kb)

    Скільки українці втратили на стрибках і що чекає на біткоіїн у 2019 році.

    Україна втратила $1,7 млрд

    Біткоїн із грудня минулого року подешевшав із $19 тис. до $3,8 тис. Загальна втрата українців від падіння криптовалюти становить приблизно $1,7 млрд (або в середньому по $17 тис. на кожного власника). При цьому говорити про те, що біткоїну прийшов кінець, передчасно, зазначає аналітик Єгор Комов. Українці, котрі не встигли позбутися від падаючого активу, "тримають монети" в надії на прийдешнє зростання курсу. Крім того, деякі покупці, сподіваючись на черговий стрибок активно купують криптовалюту.

    В Україні торік був справжній криптовалютний бум. Її купили приблизно 100 тис. осіб. Водночас річний оборот "електронних монет" у країні досяг $775 млн (понад 2,1 млрд грн), підрахували в найбільшому міжнародному фінансовому конгломераті Citi. І хоча НБУ офіційно не визнає "нові гроші", 57 чиновників і депутатів у своїх деклараціях вказали криптовалюти на загальну суму понад $200 млн.

    Крім того, за оцінками того ж Citi, Україна – одна з перших країн у світі за показником капіталу в біткоїнах у процентному співвідношенні до ВВП. На кінець минулого року цей показник за їхніми оцінками становив $2,2 млрд (на той момент 2,4% ВВП). "Криптовалюті в Україні варто надати офіційний статус "валютних цінностей" і регулювати аналогічно іноземним фіатним (нічим не підкріпленим. – Ред.) валют", – йдеться у звіті USAID "Трансформація фінансового ринку".

    Якщо відштовхуватися від оцінок, згаданих у звіті, і даних Citi, станом на кінець минулого року 100 тис. українців в середньому мали по одному біткоїну (дані неточні). Також варто враховувати, що більшість операцій здійснювали 25 тис. власників криптовалют.

    Який курс обіцяють біткоїну
    Головна проблема – точно спрогнозувати курс криптовалют неможливо. Долар залежить від ситуації у США, рішень місцевого регулятора (Федеральної резервної системи), гривня – від експортних виручок, позиції кредиторів та інвесторів і т. д. Водночас на біткоїн впливають сотні факторів, захід на ринок нових компаній, хакерські атаки, надмірний попит, рішення регуляторів різних країн про заборону і навпаки легалізацію криптовалют – усі ці фактори можуть спровокувати різкий стрибок або навпаки падіння курсу.

    Довідка:

    Криптовалюта – віртуальні "гроші". Для випуску, регуляції і перевірки переказів використовують технології шифрування. Не визнали більшість країн світу.

    Біткоїн – найпопулярніша криптовалюта. Створена в 2008 році (період світовою фінансовою кризою).

    Прогнози українських експертів і великих світових інвесторів однаково розходяться. Деякі пророкують остаточний обвал і говорять про те, що "бульбашка здулася", інші ж зовсім перебувають у передчутті подорожчання найпопулярнішої криптовалюти з поточних $3,8 тис. до десятків, а то і сотень тисяч доларів.

    Наприклад, фінансовий експерт Олексій Половинкін заявив, що нинішнє падіння – лише тимчасове явище, а наступний підйом піднесе монету до $40-50 тис. "Зростання точно буде. Зараз дуже багато інститутів та інвестиційних компаній розглядають входження на ринок криптовалют у великих обсягах. Це пов'язане з тим, що багато держав розглядають можливість легалізації", – озвучив прогноз Половинкін.

    Старший аналітик "Альпарі" Вадим Іосуб впевнений, що коливання у 2019 році будуть, але інвестувати в криптовалюту не варто і, швидше за все, біткоїн буде падати. "Бульбашка біткоїна остаточно луснула, здулася у 5 разів із максимумів річної давності. Якісь рухи ціни вгору і вниз, як і раніше будуть (вниз – із більшою ймовірністю). Чекати зростання його ціни у рази і розглядати як інвестиції я не рекомендую", – розповів аналітик.

    Водночас аналітик із Уолл-стріт, партнер Blockchain Capital Спенсер Богарт вважає, що в найближчій перспективі найпопулярніша криптовалюта подешевшає до $1 тис., після чого очікується зростання до $50 тис. Причини: у 2019 році криптовалютні ф'ючерси запустять Nasdaq і Bakkt, а холдингова компанія Fidelity готується до відкриття сервісу із зберігання нового виду активів.

    Видання Bloomberg озвучило прогноз, згідно з яким у 2019-му біткоїн проб'є черговий мінімум. "Усі основні показники вказують на те, що ринок зараз перепроданий, можливо, найсильніше за всю історію біткоїна. Наступного року біткоїн сформує новий рівень, який буде нижчим за нинішні ціни", – зазначив нью-йоркський аналітик Bloomberg Intelligence Майк Макглоун.

    Без остаточного рішення НБУ про те, чи можна вважати біткоїни в Україні платіжним засобом, цей актив залишається напівлегальним. Офіційно "монету" не може приймати ніхто. Наступний рік може стати переломним для біткоїна. Якщо курс повернеться хоча б до показників кінця 2017-го, це також може вплинути на рішення регуляторів різних країн про те, визнавати такі "гроші" чи ні.



    ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Рекомендуємо

Чому варто придбати новий Айфон 15 Pro Max  Чому варто придбати новий Айфон 15 Pro Max
iPhоne 15 Pro Max зміг здивувати навіть найвибагливіших користувачів. Смартфон став ще потужнішим і швидшим, і у нього з'явилися нові опції. При цьому...
Чем занимается бывший ТОП-менеджер Чем занимается бывший ТОП-менеджер "Нафтогаза" Александр Кацуба: частная добыча газа, финансовые услуги, волонтерство
Александр Кацуба стал известен в начале 10-х годов благодаря работе в государственных энергетических гигантах. Выходцы из известной в Харькове бизнес-...
Валютний майнінг: шлях до щоденного доходу від $500 до $1000 Валютний майнінг: шлях до щоденного доходу від $500 до $1000
Ласкаво просимо в захоплюючий світ пасивного доходу! Якщо ви шукали спосіб легко заробити гроші, насолоджуючись вільним часом, не шукайте далі. Сьогод...
Підписатись не коментуючи
E-mail:

День в фотографіях Всі фотографії

Актуальні теми Всі актуальні теми