Фінанси. Гроші. Валюта, Податки та законодавство, Влада та політики, Суспільство Автор: RomanK Друкувати

Який курс долара заклали в бюджеті-2024

  • Джерело: finance.ua.  → Ключові теги: курс долара, бюджет-2024

    На 2024 рік очікуваний курс заклали на рівні 40,7 гривні. Його знизили порівняно з показниками, які стали відомі раніше. Як виявилося, це може мати певний вплив на готівковий курс.

    9998_2.jpg (63. Kb)

    Як розповідає 24 Каналу банкір Тарас Лєсовий, валютний прогноз будується на багатьох макроекономічних чинниках.

    «Як от: зростання ВВП, скорочення дефіциту бюджету завдяки розвитку економіки (тобто збільшення внутрішніх надходжень до бюджету), валютних надходжень макрофіну, обсяги експортного виторгу тощо», — каже начальник департаменту казначейства Глобус Банку Тарас Лєсовий.

    Експерт додає, що водночас курс, що закладається в бюджеті, це орієнтир, коли збігаються кілька чинників: економічних, політичних і наразі - воєнних.

    «Ще часто бюджетний курс вважають середньозваженим показником, який не завжди збігатиметься з фактичним курсом», — пояснює банкір.

    Чи вплине зміна очікуваного середньорічного курсу на готівковий ринок

    За словами Тараса Лєсового навряд чи йдеться про якийсь фактичний вплив. Радше цей вплив суто психологічний.

    «Можна припустити, що ситуативно може збільшитися попит на валюту. Однак вже 3 тижні валютний ринок живе в умовах домінування пропозиції над попитом — що миттєво проявилося в зниженні курсів валют. Тобто, повторюся, „бюджетний“ курс — це орієнтир, а фактичний курс залежатиме від цілої низки факторів», — каже банкір.

    До факторів належать:

    політика НБУ з ефективної лібералізації валютного ринку,
    економічні показники країни,
    обсяги макрофінансової допомоги,
    перебіг бойових дій та можлива заподіяна шкода від ворожих атак, що може вплинути на здатність бізнесу працювати.

    Зараз готівковий курс формується з огляду на міжбанк, на співвідношення попиту та пропозиції саме на безготівковому ринку. Крім того, наразі діє режим керованої гнучкості, що забезпечує вільне курсоутворення на міжбанку.

    «НБУ „втручається“ на ринок, збільшуючи чи зменшуючи обсяги валютних інтервенцій, щоб відрегулювати „перекоси“ між попитом і пропозицією. Однак і „свободи“ на ринку стає дедалі більше, тому ринок очікує більш динамічну зміну курсів, як в бік зростання, так і в бік зменшення, але без стрибків чи падінь», — пояснює експерт.

    Відтак кінцева мета — це повернення до «плавкого» курсу та 100-відсоткова лібералізація валютного ринку.



    ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Рекомендуємо

Мед з горіхами: смачне поєднання для здоров'я та задоволення Мед з горіхами: смачне поєднання для здоров'я та задоволення
Мед та горіхи - це не лише смачні делікатеси, але й корисні продукти, багаті поживними речовинами. Їх комбінація створює ідеальне поєднання смаку, аро...
Магазин Магазин "Аквадом": Ваш путь к здоровью и благополучию
В современном мире одним из важнейших аспектов заботы о здоровье является качество потребляемой воды. Ведь вода играет ключевую роль в поддержании жиз...
Ідеальний вибір для сім'ї: огляд Volvo EX30 Ідеальний вибір для сім'ї: огляд Volvo EX30
Коли справа доходить до вибору автомобіля для сім'ї, безпека та комфорт стоять на першому місці. Однак не менш важливими є стиль та екологічність. З у...
Підписатись не коментуючи
E-mail:

День в фотографіях Всі фотографії

Актуальні теми Всі актуальні теми