Фінанси. Гроші. Валюта Автор: юсамусенко Друкувати

Криза в США: чи є шанс на порятунок?

  • Джерело: forbes.ua.  → Ключові теги: сша, дефолт, криза в сша, бюджет сша

    16 жовтня 2013 Сенат і Палата представників США пішли на компроміс, щоб запобігти дефолту. Документ, підписаний Бараком Обамою, дозволив відновити фінансування держустанов, припинивши "відключення" федерального уряду, але тільки до 15 січня 2014-го.

    017128642_30300.jpg

    Оскільки причина конфлікту - прийняття бюджету на майбутній рік і підвищення боргової стелі - так і не усунуто, через три місяці президент і Конгрес ризикують повторно поставити США на межу дефолту, пише forbes.ua.

    Компромісна угода не змінила державну політику, яка привела країну до катастрофи.

    Вона тільки відстрочила кризу. Ключова проблема - різниця між проектами бюджету Сенату і Палати представників - обчислюється трильйонами доларів.

    Члени останньої в найближчі 10 років хочуть урізати витрати на $ 5 трлн, Сенат - на $ 1 трлн. Верхня палата хоче підняти податки на $ 1 трлн, нижня пропонує все залишити, як є.

    Навряд чи ці протиріччя зуміють залагодити до січня. Тим не менш, Конгрес і Обама можуть піти на незначні поступки один одному, які, принаймні, допоможуть знизити напругу і дозволять уряду зберегти обличчя.

    Це дуже простий план, і перші кроки реально зробити вже протягом одного-двох тижнів.

    Як має виглядати реалістичний проект бюджету, який влаштує всіх? У Конгресі США немає діючого механізму врегулювання подібних суперечок.

    Починаючи з 2010 року процес ухвалення бюджету схожий на потворну політичну гру.

    Щоб вирішити проблему, переговорники мають передати контроль над державними витратами спеціальним комітетам.

    Вони розпишуть план на 2014 рік, оцінять різниці між проектами бюджету Сенату і Палати представників, і методом "золотої середини" візьмуть реальний бюджет.

    У США вже є певна практика створення таких інституцій.

    У 2011 році, коли країна теж перебувала на межі дефолту, був організований "суперкомітет" , який повинен був вирішити питання бюджетного дефіциту.

    Він виявився неефективним: місця в ньому порівну поділили між республіканцями і демократами, які не змогли домовитися між собою.

    Тим не менш, незалежний комітет - реальний варіант, який зможе дати уряду США більше часу для остаточного вирішення конфлікту.

    Він, звичайно, не допоможе вирішити проблему дефіциту в довгостроковій перспективі, хоча добре продумані невеликі скорочення витрат з часом дадуть результат.

    Але такий комітет, напевно, стане першим кроком до компромісу між демократами і республіканцями, навіть якщо до нього доведеться рухатися дуже маленькими кроками.



    ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Рекомендуємо

Чому варто придбати новий Айфон 15 Pro Max  Чому варто придбати новий Айфон 15 Pro Max
iPhоne 15 Pro Max зміг здивувати навіть найвибагливіших користувачів. Смартфон став ще потужнішим і швидшим, і у нього з'явилися нові опції. При цьому...
Чем занимается бывший ТОП-менеджер Чем занимается бывший ТОП-менеджер "Нафтогаза" Александр Кацуба: частная добыча газа, финансовые услуги, волонтерство
Александр Кацуба стал известен в начале 10-х годов благодаря работе в государственных энергетических гигантах. Выходцы из известной в Харькове бизнес-...
Валютний майнінг: шлях до щоденного доходу від $500 до $1000 Валютний майнінг: шлях до щоденного доходу від $500 до $1000
Ласкаво просимо в захоплюючий світ пасивного доходу! Якщо ви шукали спосіб легко заробити гроші, насолоджуючись вільним часом, не шукайте далі. Сьогод...
Підписатись не коментуючи
E-mail:

День в фотографіях Всі фотографії

Актуальні теми Всі актуальні теми