Фінанси. Гроші. Валюта Автор: admin Друкувати

НБУ рапортує: Гривню стали рідше підробляти

  • Джерело: businessua.com.  → Ключові теги: НБУ, гривня

    Готівкову гривню підробляють все рідше - торік кількість виявлених кредитними установами фальшивих банкнот скоротилася майже на чверть.

    6958_1_1.jpg

    Кількість фальшивих банкнот в Україні після різкого зростання в 2012 році в минулому році знову зменшилася.

    На 1 млн штук справжніх гривневих банкнот в 2013 році припадало приблизно 3,5 підробки, повідомили в Нацбанку. Для порівняння: у 2012 році виявлялося 4,1 підробки на 1 млн купюр, в 2011 році - 3,4 підробки.

    "Українська гривня має високий рівень захисту. Технології, що використовуються при виготовленні гривні, дозволяють створювати банкноти на рівні кращих світових зразків", - заявила заступник голови Нацбанку Віра Ричаківська.

    ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українські банки перестали продавати долар

    Як повідомили в Нацбанку, на 1 січня в обігу було 2,812 млрд банкнот різного номіналу.

    "Загальна кількість банкнот на душу населення становить 62 штуки, що на п'ять штук більше, ніж на початок 2013 року", - уточнили в НБУ.

    Як і раніше, частіше підробляли банкноти номіналом 20, 50, 100 і 200 гривень.

    Фальшиві банкноти залишаються рідкістю.

    "Рівень підробки банкнот в Україні досить низький у порівнянні з іншими країнами", - говорить Ричаківська.

    За її словами, в країнах Євросоюзу за підсумками 2013 року на 1 млн банкнот євро припадало 43 підробки, в РФ на 1 млн банкнот російських рублів - дев'ять підробок.

    "Фальшиві гривні попадаються вкрай рідко. Іноді стикаємося з підробленими доларами і євро. Однак звідки вони до нас потрапили - за кордону або були виготовлені тут, - ми не знаємо", - говорить перший заступник голови правління Банку Контракт Павло Крапівін.

    У Нацбанку стверджують, що майже всі вилучені підроблені гривні не відрізняються високою якістю.

    "Вони виготовляються за допомогою комп'ютерної та копіювальної техніки, і при уважному візуальному і тактильному контролі можна відразу відрізнити підробку від справжньої банкноти", - говорить Ричаківська.

    За даними МВС, за дев'ять місяців минулого року кількість злочинів, пов'язаних з підробкою грошей, зросла на 20% - до 525 проти 421 за аналогічний період 2012 року.

    За цей період співробітники правоохоронних органів вилучили з обігу 926 фальшивих купюр. З них 848 припало на гривневі банкноти (на загальну суму 80,55 тис грн), 45 - на долари, 22 - євро. З вилучених фальшивок 15 банкнот були номіналом 500 грн, 615 купюр - номіналом 100 грн. Найчастіше підроблені банкноти вилучалися в Сумській області (423), Києві (118) , Дніпропетровській (82), Івано- Франківській (52), Хмельницькій (51) та Житомирській (35) областях.

    Банкіри припускають, що насправді рівень підробок може бути вище, ніж декларує Нацбанк.



    ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Рекомендуємо

Чому варто придбати новий Айфон 15 Pro Max  Чому варто придбати новий Айфон 15 Pro Max
iPhоne 15 Pro Max зміг здивувати навіть найвибагливіших користувачів. Смартфон став ще потужнішим і швидшим, і у нього з'явилися нові опції. При цьому...
Чем занимается бывший ТОП-менеджер Чем занимается бывший ТОП-менеджер "Нафтогаза" Александр Кацуба: частная добыча газа, финансовые услуги, волонтерство
Александр Кацуба стал известен в начале 10-х годов благодаря работе в государственных энергетических гигантах. Выходцы из известной в Харькове бизнес-...
Валютний майнінг: шлях до щоденного доходу від $500 до $1000 Валютний майнінг: шлях до щоденного доходу від $500 до $1000
Ласкаво просимо в захоплюючий світ пасивного доходу! Якщо ви шукали спосіб легко заробити гроші, насолоджуючись вільним часом, не шукайте далі. Сьогод...
Підписатись не коментуючи
E-mail:

День в фотографіях Всі фотографії

Актуальні теми Всі актуальні теми