Індустрія та великий бізнес Автор: admin Друкувати

Хто заробляє в Україні, або міф що Донбас годує всю Україну розвінчаний

  • Джерело: investgazeta.net.  → Ключові теги: дотації, донбас, львів, київ

    Побутовий міф про те, що Східна Україна, а особливо Донбаський регіон, годує всю країну – розвінчано.

    Отож, як виявляється насправді, Донецька область несподівано вийшла на друге (!) місце в Україні серед усіх областей за рівнем дотацій з Державного бюджету України.

    8888_1.jpg

    Отож, Донеччина за перше півріччя 2013 року отримала субвенцій і дотацій на 9,2 мільярди гривень більше, ніж віддала за той же період у вигляді податків, зборів і т.д.

    На першому місці залишився Київ - понад 11 мільярдів гривень.

    А, приміром, Львівська область за той же період внесла до державної скарбнички на 350 мільйонів більше, ніж отримала з Держбюджету.

    ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Регіонали визнали: Бойкот їх товарів призвів до величезних збитків

    Якщо порівнювати бюджетне сальдо в розрахунку на одну людину, то на одного донеччанина з держбюджету за шість місяців минулого року виділено 2126 грн. Натомість кожен львів'янин перерахував до центрального бюджету країни 140 грн.

    За вирахуванням імпорту Україну, по суті, "годують" три області: Харківська, що видобуває нафту і газ, Дніпропетровська, де видобувається залізна руда, і особливо Полтавська, в якій розвинений видобуток усього переліченого. Вони забезпечують бюджет значними сумами рентних платежів та плати за користування надрами.

    Крім цих трьох областей, "в плюс" в першому півріччі працювали також Сумська, Черкаська та Львівська області. У Рівненській доходи і витрати практично рівні.

    1259_zona-proedaniya-pic2.gif

    Між тим видобуток вугілля на Донбасі прибутку державі не приносить. Навпаки, держава щорічно витрачає по 12-14 млрд грн на підтримку вугільників, переважно компенсуючи різницю між ціною реалізації вугілля та його собівартістю. Вугільні дотації становлять приблизно 30% всіх надходжень з держбюджету в Донецьку і Луганську області.

    Однак ці регіони залишаються дотаційними і без цього. Останнім часом сюди спрямовують величезні інвестиції на різні "проекти державного значення" на кшталт будівництва доріг. Крім того, місцевим підприємцям активно відшкодовують ПДВ. За півроку - з Донецької області до держбюджету надійшло 6,7 млрд грн. ПДВ, а відшкодовано було 8,7 млрд грн. Це абсолютний рекорд для всіх регіонів.



    ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Рекомендуємо

Мед з горіхами: смачне поєднання для здоров'я та задоволення Мед з горіхами: смачне поєднання для здоров'я та задоволення
Мед та горіхи - це не лише смачні делікатеси, але й корисні продукти, багаті поживними речовинами. Їх комбінація створює ідеальне поєднання смаку, аро...
Магазин Магазин "Аквадом": Ваш путь к здоровью и благополучию
В современном мире одним из важнейших аспектов заботы о здоровье является качество потребляемой воды. Ведь вода играет ключевую роль в поддержании жиз...
Ідеальний вибір для сім'ї: огляд Volvo EX30 Ідеальний вибір для сім'ї: огляд Volvo EX30
Коли справа доходить до вибору автомобіля для сім'ї, безпека та комфорт стоять на першому місці. Однак не менш важливими є стиль та екологічність. З у...
Підписатись не коментуючи
E-mail:

День в фотографіях Всі фотографії

Актуальні теми Всі актуальні теми