Інтерв'ю, Реклама та маркетинг Автор: dmytro.bobritsky Друкувати

Директор Київської Школи Економіки розповів, як з Криму зробити європейську Каліфорнію

  • Джерело: delo.ua.  → Ключові теги: Крим, стратегія, інновації в Україні, Павло Шеремета

    Напередодні Чорноморського форуму, ми поцікавилися у директора Київської Школи Економіки Павла Шеремети - модератора нинішньої конференції - про що говоритимуть у цьому році на Форумі, і що цей захід може дати регіону.

    sheremeta_470.jpg

    У Криму завжди говорять - ми заробляємо на рік за рахунок сезону. Але клімат змінюється , ціни на альтернативні курорти падають. Чи можна змінити цю тенденцію?

    Безумовно, і над цим уже працюють. До прикладу, у Бахчисараї, районна та міська адміністрації проводять роботу над тим, щоб зробити місце всесезонним курортом. Одна з родин міста зайнялася реконструкцією мечеті 15 століття, побудований парк мініатюр з Wi-Fi і гарним вечірнім підсвічуванням. Там вже є влада, з якою можна вести діалог. Але там досі немає готелю, та що говорити - у них немає каналізації. Над цим ще треба працювати.

    Як казав Іцхак Адізес "If you care, you will have" ("Якщо ти дбаєш, ти отримаєш по заслузі"). За всім потрібно стежити і Крим вже поступово починає до цього йти. Конкуренція з боку інших курортів, таких як Туреччина, Єгипет, Крит дала хороший поштовх. Можна зробити набагато більше. Поки ж, потрібно чекати, коли з'явиться сильна конкуренція всередині регіону.

    Конкуренція ззовні дійсно висока. Які варіанти ще доступні для Криму в плані туристичного просування?

    Один з перспективних варіантів - узбережжя Чорного моря в цілому. Мої знайомі з Азії, наситившись всілякими світовими курортами, поїхали в круїз по Чорному морю. Вони безпосередньо з Малайзії прилетіли в Стамбул, де і почали круїз. Далі рухалися до Болгарії, Румунії.
    З українських міст вони відвідали Одесу, Севастополь і Ялту. Після України вони вирушили в Сочі, але круїз, на жаль, не включав Батумі ( Грузія - Ред.). Саме цей формат може бути вкрай цікавий туристам - різні культури, природа і навіть море може стати унікальним туристичним маршрутом .

    Криму не загрожує експансія Росії? Більшість інвестицій та придбання нерухомості зараз йдуть саме від них.

    Якщо це йде на користь міст та курортів, то чому б і ні. Держава у свою чергу має контролювати будь-які можливі негативні прояви. Росіяни, що придбали нерухомість в регіоні, наприклад, можуть отримувати статус резидентів, але держава, у той же час, мусить обмежувати їх у правах голосу на виборах і в інших суверенних правах українців. Крім того, "захопити" Крим росіянам не дасть і корінне населення.

    Що в Криму можливо розвивати, крім туризму?

    У Криму унікальні виноградники. Таких мускатних вин немає практично ніде.

    У програмі форуму Крим назвали Європейської Каліфорнією, але у контексті не ІТ, а харчопрому. Але я чомусь відразу подумав про українську силіконову долину.

    У свій час, у Малайзії намагалися заснувати IT- міста. Один з проектів пішов, інший - ні. Проблема була в розташуванні. Той проект, який з тріском провалився, був у передмісті адміністративної столиці Малайзії - Петраджая, і там було відверто нудно. Другий проект відкрили через канал - навпроти Сінгапуру. Причиною провалу і тріумфу була атмосфера, місце розташування. Мені здається, що Севастополь міг би впоратись з таким завданням. Важливо щоб була наукова база, політех.

    Що найголовніше потрібно зробити для Криму?

    Регіону потрібно повернути заслужену увагу. Потрібно позбутися скептицизму і насолоджуватися тим, що є.

    Цей Форум у Ялті, що він може дати регіону?

    Я бачу три корисні складові форуму. Подібні заходи притягують бізнесменів з усього світу, що дає надію на вливання інвестицій в регіон. По-друге, це networking, можливість спілкуватися учасникам. І в по-третє, це benchmarking, можливість сусідам поділитися досвідом.

    Важливо створити дискусійний майданчик, де можна буде не тільки спілкуватися, але й придумувати і планувати реалізацію ідей.

    На форум не запрошені країни поза Чорноморським басейном. Як же інформувати світову громадськість?

    Іноді потрібно розібратися з початку в собі, в своїй сім'ї, без сторонніх і родичів. На цьому етапі досить узгодити всі між собою і в такому форматі питання можуть вирішитися швидше.

    Чи готові учасники до реального діалогу?

    Це залежатиме від атмосфери. Торік усі учасники були доступні і відкриті. Сподіваюся, в цьому буде ще краще. Складно відкрито звернутися до людини, за яким слід незліченна кількість охоронців. Але поки очікування позитивні .



    ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Рекомендуємо

Чому варто придбати новий Айфон 15 Pro Max  Чому варто придбати новий Айфон 15 Pro Max
iPhоne 15 Pro Max зміг здивувати навіть найвибагливіших користувачів. Смартфон став ще потужнішим і швидшим, і у нього з'явилися нові опції. При цьому...
Чем занимается бывший ТОП-менеджер Чем занимается бывший ТОП-менеджер "Нафтогаза" Александр Кацуба: частная добыча газа, финансовые услуги, волонтерство
Александр Кацуба стал известен в начале 10-х годов благодаря работе в государственных энергетических гигантах. Выходцы из известной в Харькове бизнес-...
Валютний майнінг: шлях до щоденного доходу від $500 до $1000 Валютний майнінг: шлях до щоденного доходу від $500 до $1000
Ласкаво просимо в захоплюючий світ пасивного доходу! Якщо ви шукали спосіб легко заробити гроші, насолоджуючись вільним часом, не шукайте далі. Сьогод...
Підписатись не коментуючи
E-mail:

День в фотографіях Всі фотографії

Актуальні теми Всі актуальні теми