Інтерв'ю, Банки. Кредити. Депозити Автор: uabiz Друкувати

Євген Прусенко: Кредитний портфель дорожньої галузі розрахований до 2038 року

  • Джерело: epravda.com.ua.  → Ключові теги: Кредити

    В умовах дефіциту бюджетних коштів "Укравтодор" і надалі буде користуватися пропозиціями міжнародних фінансових організацій.

    "Основна проблема - ми змушені віддавати зараз короткострокові кредити, які залучалися в 2008-2009 роках в українських банках під досить високі відсотки. Через 2-3 роки у нас крива погашення боргових зобов'язань вийде на нормальний рівень - не більше 10% від загального бюджету галузі ", - зазначив Прусенко.

    Глава "Укравтодору" запевнив, що сьогодні кредити МФО мають найбільш вигідні умови. Дуже низькі сумарні відсотки - до 1,5% річних, довгостроковість - порядку 30 років, а також наявність канікул, як правило, 5 років. У цей період обслуговуються тільки відсотки, тіло кредиту не погашається.

    "З 2002 року на будівництво та ремонт українських автодоріг було отримано 1,557 млрд євро кредитних коштів від ЄБРР і ЄІБ. Перший кредит ми отримали в обсязі 75 млн євро на поточний ремонт дороги Київ-Чоп. Роботи були виконані в 2002-2005 роках. Другий кредит ЄБРР в 100 млн євро пішов на капремонт ділянки Стрий-Броди. Роботи виконані у 2006-2008 роках", - заявив Прусенко.

    За словами Прусенко, третій кредит був спільним ЄБРР і ЄІБ на суму 400 млн євро і використовувався на капремонт траси Броди-Житомир, в тому числі, на будівництво нової житомирської розв'язки на 128 кілометрі. І найбільший кредит в 900 млн євро надано на поліпшення стану підходів до Києва.

    "Мова йде про декілька об'єктів. Це Київ-Житомир з 14-го по 128 кілометр, Київ-Ковель - 30,4-64 км., Київ-Одеса на ділянці від Києва до Білої Церкви, Київ-Знам'янка, 30 кілометрів нової обухівської траси, ділянка Київ-Чернігів-Нові Яриловичі від виходу з Києва і до повороту на Москву, а також розв'язка на цьому повороті. І ще два об'єкти - Київ-Іванків-Овруч, на якому капітально відремонтують 45 кілометрів дороги, а також обхід Житомира з 128-го по 154-й км, де дорога буде реконструйована за параметрами першої категорії", - повідомив Прусенко.

    Будівництво та ремонт доріг, за даними Укравтодору, активно кредитує і Світовий банк.

    Зокрема, перший його кредит в 400 млн доларів пішов на капремонт дороги Київ-Харків на ділянці Київ-Лубни. Другий кредит - 450 млн доларів був наданий на капремонт і підвищення безпеки руху на ділянці Лубни-Полтава.

    "Перевага будівництва нових доріг та капітального ремонту за рахунок кредитних коштів у тому, що економіка України отримує нормальну транспортну дорогу, таку, наприклад, як Київ-Чоп. За рахунок цього відразу знижуються витрати на перевезення вантажів і пасажирів, на запчастини, на оновлення рухомого складу, мінімізуються втрати від ДТП. Залучення кредитних грошей дозволяє отримати негайну економічну вигоду, яка швидко компенсує витрати, пов'язані з погашенням кредитів", - підкреслив Прусенко.

    Він також зазначив, що кредити МФО беруться з обов'язковою інституційною складовою. Йдеться про проведення реформ у сфері управління дорожнім господарством, фінансуванням.

    Зокрема, за словами глави Укравтодору, реформа з поділом відповідальності, коли дороги держзначення залишаться за Укравтодором, а регіональні перейдуть у відання місцевої влади - теж рекомендована міжнародними фінансовими організаціями.

    Крім того, за словами глави Укравтодору, проводячи за вимогами МФО деякі реформи, українські фахівці тісно співпрацюють з іноземними інженерами, консультантами.

    Таким чином, вважає Прусенко, український ринок дорожніх робіт адаптується до європейських норм.



    ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Рекомендуємо

Валютний майнінг: шлях до щоденного доходу від $500 до $1000 Валютний майнінг: шлях до щоденного доходу від $500 до $1000
Ласкаво просимо в захоплюючий світ пасивного доходу! Якщо ви шукали спосіб легко заробити гроші, насолоджуючись вільним часом, не шукайте далі. Сьогод...
Натяжные потолки: идеальное решение для вашего дома Натяжные потолки: идеальное решение для вашего дома
Натяжные потолки — это современное и практичное решение для обновления интерьера вашего дома. Они представляют собой полотно, натянутое на металлическ...
Венчур білдер CLUST виводить бренд вітамінів Perla Helsa на ринок Польщі Венчур білдер CLUST виводить бренд вітамінів Perla Helsa на ринок Польщі
Венчур білдер CLUST оголосив про співпрацю з відомим українським брендом вітамінів і дієтичних добавок Perla Helsa та вихід на ринок Польщі. Тестувати...
Підписатись не коментуючи
E-mail:

Додати коментар

 
Ім'я:
Пароль: (якщо зареєстрований)
Email: (обов'язково!)
captcha

теги форматування

додати смайли
 
Підписатись на коментарі по e-mail  

День в фотографіях Всі фотографії

Актуальні теми Всі актуальні теми