Новини Автор: storozhykimg Друкувати

Чи стабілізується українська економіка

  • Джерело: businessua.com.  → Ключові теги: промислове виробництво, економіка, Україна

    Промислове виробництво в Україні знову скорочується, незважаючи на ознаки стабілізації в економіці.

    8941_ekonomika.jpg (58.94 Kb)

    Економіка України подала тривожний сигнал - за підсумками липня обсяг промислового виробництва знизився на 3,4% по відношенню до липня 2015-го. При тому, що з лютого 2016 року цей показник демонстрував стабільне зростання, а в цілому за перше півріччя зберігається позитивна динаміка в 2%. Чи варто побоюватися заломлення позитивного тренду?

    У червні обсяги виробництва "просіли" практично у всіх основних галузях. Помітне падіння відбулося переважно в тих видах діяльності, які орієнтовані на внутрішній ринок. Так, виробництво харчових продуктів, напоїв та тютюнових виробів скоротилося на 2,8%, текстилю та одягу - на 1,5%, меблів - на 12,4% і т. п. Якщо ж розглядати показники по промислових групах, то виробництво споживчих товарів короткострокового користування скоротилося на 2,8%, тривалого користування - на 9,5%, а електроенергії - на 5,9%.

    Суттєве зменшення промислового виробництва говорить про збереження факторів, що негативно впливають на економічну активність. Головний з них - вкрай повільне відновлення внутрішнього споживчого попиту як основного локомотива зростання промвиробництва і економіки в цілому. Більше новин та аналітики про економіку нашої держави висвічує 24-й канал. Також експерти 24tv.ua вказують на істотне зниження показників добувної промисловості (-8,9%), особливо вуглевидобувної (-17,7%). Проте, на показники добувної промисловості вплинув червневий страйк залізничників на непідконтрольній території Донбасу, тому говорити про стійкість негативної динаміки поки рано.

    Питання забезпечення теплових електростанцій вугіллям знову набуває критичного характеру, що, швидше за все, змусить гравців ринку шукати можливості імпорту такого палива з країн далекого зарубіжжя. Окремі компанії вже налагодили поставки антрацитових марок вугілля з ПАР. До того ж, додає експерт, сектор машинобудування важко справляється з втратою російського ринку збуту і вимагає додаткового часу для пошуку замовників в Європі та інших країнах. За червень поточного року по відношенню до червня 2015 року машинобудування впало на 2,4%.

    Погані показники промвиробництва в червні, втім, навряд чи варто розглядати як переломлення позитивного тренду. Ситуація в промисловому виробництві говорить лише про відсутність передумов для швидкого поліпшення економіки. Червневий результат вказує на більш слабке, ніж очікувалося, відновлення промисловості, що в підсумку може призвести до перегляду річних прогнозів зростання і промвиробництва і ВВП в бік зниження.

    У Eavex Capital за підсумками 2016 року зберігають базовий прогноз зростання промвиробництва на 2,5% і очікують збільшення ВВП на 0,7%. Таке скромне зростання після різкого скорочення ВВП в 2014-му і 2015 році сигналізує про неповороткість української економіки. Грубо кажучи, країна не здатна розвиватися інтенсивно, так як штучно створюються бар'єри для приходу іноземного капіталу, який відіграє найважливішу роль для створення нових робочих місць і підвищення оплати праці кваліфікованих фахівців. Для громадян така ситуація означає повільне відновлення рівня життя і реальних доходів.



    ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Рекомендуємо

Мед з горіхами: смачне поєднання для здоров'я та задоволення Мед з горіхами: смачне поєднання для здоров'я та задоволення
Мед та горіхи - це не лише смачні делікатеси, але й корисні продукти, багаті поживними речовинами. Їх комбінація створює ідеальне поєднання смаку, аро...
Магазин Магазин "Аквадом": Ваш путь к здоровью и благополучию
В современном мире одним из важнейших аспектов заботы о здоровье является качество потребляемой воды. Ведь вода играет ключевую роль в поддержании жиз...
Ідеальний вибір для сім'ї: огляд Volvo EX30 Ідеальний вибір для сім'ї: огляд Volvo EX30
Коли справа доходить до вибору автомобіля для сім'ї, безпека та комфорт стоять на першому місці. Однак не менш важливими є стиль та екологічність. З у...
Підписатись не коментуючи
E-mail:

День в фотографіях Всі фотографії

Актуальні теми Всі актуальні теми