Новини Автор: admin Друкувати

Середня та вища освіта в Польщі: як вступити?

  • Джерело: businessua.com.

    На сьогоднішній день кожен абітурієнт має змогу обирати, до якого навчального закладу вступати. Це може бути як вітчизняний коледж або ВНЗ, або ж закордонний. Нараз середня та вища освіта в Польщі – це реальна можливість отримати якісні знання за дуже вигідною ціною. Саме тому більшість вступників обирають саме цю країну. Варто одразу сказати, що навчання в Польщі після 9 класу є безкоштовним не тільки для поляків, але й для українців. Тому не варто втрачати таку можливість, потрібно звертатися на Проект ОБК та обирати навчальний заклад. У статті ми розповімо, як вступити у ВНЗ Польщі, як обрати найкращий навчальний заклад.

    Нюанси, на яких ми будемо зупинятися:

    • ціни;
    • можливість вчитися безкоштовно;
    • вибір навчального закладу;
    • тривалість навчання;
    • проживання та харчування.

    Середня освіта

    Знову акцентуємо увагу на тому нюансі, що середня освіта в Польщі для українців є безкоштовною у більшості коледжів та ліцеїв. Для вступу не потрібно здавати жодних вступних екзаменів, і це ще одна перевага. Деякі навчальні заклади проводять співбесіду щоб побачити, наскільки учень добре володіє польською мовою. Тому варто заздалегідь подбати та вивчити мову, аби можна було не тільки вільно спілкуватися з однолітками, але й розуміти усе, що викладають у коледжі, вміти висловити свою думку, написати її, тощо.

    Ще один нюанс, який варто знайти: у учнів, які приїхали вчитись з-за кордону, у Польщі повинен бути офіційний опікун, адже учні є неповнолітніми. Це може бути також і хтось один з батьків, який на постійній основі живе на території країни.

    Скільки потрібно вчитись, аби отримати атестат? У польських технікумах вчаться 4 роки, у ліцеях – 3 роки. Серед професій при навчанні в Польщі після 9 класу – геодезист, економіст, ветеринар, електрик, механік, перукар, спеціаліст з продажів та ін. У подальшому випускники можуть продовжити здобувати вищу освіту в Польщі, або ж працювати за отриманим фахом. Більшість випускників обирає перший варіант, адже випускники університетів мають ще більші шанси знайти хорошу високооплачувану роботу за своїм фахом.

    Де живуть учні? Вони живуть у гуртожитках, по 3-4 учні у кімнаті. Проживання платне та становить біля 400 злотих щомісяця. При гуртожитках є їдальні, де можна смачно та недорого поїсти. Гуртожитки забезпечені усім необхідним для комфортного перебування учнів.

    Вища освіта в Польщі

    Можна продовжити навчання в Польщі після 9 класу, вступивши до коледжу, а далі – до університету. Тут вчаться 5 років. Ціни різняться залежно від статусу ВНЗ, а також від спеціальності. Наприклад, у одному з найпрестижніших ВНЗ країни, у Варшавському університеті ціни стартують від 2-х тис. євро за рік. Це доволі невисока ціна як для такого престижного закладу. Є університети, де ціни ще нижче – 1-1,5 тис. євро на рік. Обрати найкращий ВНЗ можна керуючись рейтингом Perspektywy, який відображає реальну картину та базується на об’єктивних даних, враховує основні фактори роботи університету.

    Отже, така освіта буде платною. Чи все-таки хтось може вчитись безоплатно? Так, це абітурієнти, у яких є карта поляка, а також та активна молодь, яка виграла стипендію або грант.

    Де живуть студенти? Найкращий варіант – це знімати кімнату у гуртожитку. Це буде в кілька разів дешевше, аніж орендувати квартиру. У студмістечках є їдальні, де можна смачно й недорого поїсти. Можна готувати й самостійно, у гуртожитках для цього є все необхідне.



    ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Рекомендуємо

Чому варто придбати новий Айфон 15 Pro Max  Чому варто придбати новий Айфон 15 Pro Max
iPhоne 15 Pro Max зміг здивувати навіть найвибагливіших користувачів. Смартфон став ще потужнішим і швидшим, і у нього з'явилися нові опції. При цьому...
Чем занимается бывший ТОП-менеджер Чем занимается бывший ТОП-менеджер "Нафтогаза" Александр Кацуба: частная добыча газа, финансовые услуги, волонтерство
Александр Кацуба стал известен в начале 10-х годов благодаря работе в государственных энергетических гигантах. Выходцы из известной в Харькове бизнес-...
Валютний майнінг: шлях до щоденного доходу від $500 до $1000 Валютний майнінг: шлях до щоденного доходу від $500 до $1000
Ласкаво просимо в захоплюючий світ пасивного доходу! Якщо ви шукали спосіб легко заробити гроші, насолоджуючись вільним часом, не шукайте далі. Сьогод...
Підписатись не коментуючи
E-mail:

День в фотографіях Всі фотографії

Актуальні теми Всі актуальні теми