Новини Автор: admin Друкувати

Сфера застосування конкурентної розвідки у системі безпеки бізнесу в умовах глобалізації та цифровізації економіки.

  • Джерело: businessua.com.

    Сучасний вітчизняний і зарубіжний досвід розвитку ринкових відносин яскраво демонструє, що жоден суб’єкт підприємницької діяльності в умовах гострої конкурентної боротьби не може ефективно функціонувати та гарантувати власну безпеку та інтенсивний розвиток без глибокого і всебічного розуміння ринкового середовища та наявності у своєму розпорядженні актуальної, повної і достовірної інформації про стан і тенденції його розвитку. З огляду на це, для забезпечення безпеки діяльності та подальшого розвитку компанії, крім захисту інформаційних ресурсів, інформаційно-телекомунікаційної інфраструктури та людського потенціалу, необхідно здійснювати постійну і системну інформаційно-аналітичну діяльність, функцію якої виконує конкурентна розвідка.

    Зокрема, з використанням інструментарію та технологій конкурентної розвідки можна забезпечувати інформаційну безпеку бізнесу.

    Напрямами забезпечення інформаційної безпеки бізнесу, що досягається завдяки конкурентній розвідці, є:

    · захист інформаційних ресурсів, інфраструктури, а також персоналу як носіїв та/або користувачів інформації, що передбачає безпечне використання інформації, у тому числі, інформаційно-аналітичний супровід з питань інформаційної безпеки;

    · формування сприятливого інформаційного середовища компанії, що включає створення позитивного іміджу, просування товарів і послуг, протидію негативним інформаційно-психологічним впливам, внутрішні комунікації тощо;

    · інформаційно-аналітичний супровід управління підприємницькою діяльністю (процесу прийняття управлінських рішень), який є інструментом забезпечення безпеки бізнесу у широкому розумінні та обов’язковим чинником формування інформаційних передумов для успішної бізнес-діяльності та отримання прибутку.

    Отже, одним із напрямів системи забезпечення інформаційної безпеки бізнесу є інформаційно-аналітичний супровід процесу прийняття управлінських рішень. Завдання за вказаним напрямом виконує конкурентна розвідка. У функції конкурентної розвідки також входять виявлення інформаційних потреб бізнес-структури.

    Водночас застосування конкурентної розвідки в компанії не може бути виправдане тільки міркуваннями інформаційної безпеки, але важливо і для вирішення завдань менеджменту і маркетингу тим, що забезпечує:

    · спостереження за репутацією компанії;

    · активну участь у формуванні іміджу компанії, інформаційного поля навколо компанії;

    · відстеження появи нового конкурента, технології або каналу збуту;

    · виявлення можливих злиттів і поглинань;

    · оцінку потенційних ризиків при інвестиціях;

    · випередження кроків конкурентів в межах маркетингових кампаній;

    · випередження конкурентів в тендерах;

    · виявлення каналів витоку інформації тощо.

    Отже, на корпоративному рівні об'єктивно виникає необхідність, з одного боку, збору інформації про конкурента, а з іншого боку, – захисту інформації про власний бізнес. Ця проблема вирішується шляхом конкурентної розвідки.

    Інформація, отримана завдяки конкурентній розвідці, має стати основою для прийняття своєчасних та обґрунтованих управлінських рішень і, як наслідок, гарантувати конкурентоздатність та стабільну позицію компанії на ринку. Інформація є умовою ефективного здійснення підприємницької діяльності, засобом впливу на ринкову ситуацію, взаємовідносини між його суб’єктами, а також основою для планування та коригування стратегії і тактики бізнесу.

    Тобто конкурентна розвідка є інструментом інформаційно-аналітичного супроводу забезпечення безпеки бізнесу, управління підприємницькою діяльністю (процесу прийняття управлінських рішень), що є обов’язковим чинником формування інформаційних передумов для успішної бізнес-діяльності та отримання прибутку.

    Конкурентна розвідка – це найважливіший інструмент мінімізації ризиків та забезпечення прибутку, оскільки в певному сенсі це система завчасного попередження про наміри конкурентів, можливі повороти та зміни на ринку, можливі результати впливу політичних технологій на підприємницьку діяльність.

    Система конкурентної розвідки компанії надає своєрідний мультиплікативний ефект, поєднуючи інтереси забезпечення економічної безпеки компанії з вирішенням питань маркетингу, оскільки на її основі виробляється ефективна економічна політика компанії.

    Зокрема, конкурентна розвідка – це маркетинговий інструмент вивчення конкурентного середовища, який є цілеспрямованим збором інформації про конкурентів для ухвалення управлінських рішень щодо подальшої стратегії та тактики ведення бізнесу. Конкурентна розвідка дає змогу передбачати зміни на ринках, дії конкурентів, виявляти нових або потенційних конкурентів, прогнозувати появу нових технологій, забезпечує моніторинг політичних ризиків. В умовах сучасної конкурентної боротьби особливу актуальність набуває розвідка намірів конкурентів, вивчення основних тенденцій бізнесу, аналіз можливих ризиків.

    Так, конкурентна розвідка мінімізує ризики під час прийняття інвестиційних рішень і не допускає, щоб вибір як ділових партнерів, так і претендентів на посаду застав бізнес зненацька.

    Юристи також співпрацюють з консалтинговими компаніями, які займаються конкурентною розвідкою, під час підбору кейсів для юридичного супроводження. Вивчення минулого опонентів є одним з вирішальних факторів у судовому процесі.

    Таким чином, останнім часом все частіше конкурентна розвідка включається в систему корпоративного ризик-менеджменту.

    Конкурентна розвідка – це практика збору інформації про конкурентів з метою виявлення і оцінки стратегій конкурентів та прогнозування дій конкурентів. Конкурентна розвідка – це особлива форма ринкової розвідки, що включає пошук і збір інформації про конкурентів на постійній основі.

    Водночас конкурентна розвідка – це не допоміжна служба із забезпечення безпеки компанії (хоча в тій чи іншій мірі вона може використовуватися для вирішення такого роду завдань), а одне з провідних умов здійснення підприємницької діяльності. Сутність конкурентної розвідки як економічної категорії полягає в тому, що вона представляє собою особливий вид підприємницької діяльності, спрямований на інформаційне забезпечення управління господарюючим суб'єктом з метою підвищення його конкурентоспроможності.

    Як наслідок, конкурентна розвідка є важливим інструментом, який дозволяє на основі поєднання інформації про стан конкурентного середовища (конкурентів, партнерів, продуктів, технологій тощо), методів і технологій аналізу (конкурентного, стратегічного, фінансового) довести або сформувати певну ринкову цінність для компанії (в продуктах, методах, стратегіях, партнерствах тощо) – це або забезпечення безпеки, або конкурентних переваг компанії.



    ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Рекомендуємо

Валютний майнінг: шлях до щоденного доходу від $500 до $1000 Валютний майнінг: шлях до щоденного доходу від $500 до $1000
Ласкаво просимо в захоплюючий світ пасивного доходу! Якщо ви шукали спосіб легко заробити гроші, насолоджуючись вільним часом, не шукайте далі. Сьогод...
Натяжные потолки: идеальное решение для вашего дома Натяжные потолки: идеальное решение для вашего дома
Натяжные потолки — это современное и практичное решение для обновления интерьера вашего дома. Они представляют собой полотно, натянутое на металлическ...
Венчур білдер CLUST виводить бренд вітамінів Perla Helsa на ринок Польщі Венчур білдер CLUST виводить бренд вітамінів Perla Helsa на ринок Польщі
Венчур білдер CLUST оголосив про співпрацю з відомим українським брендом вітамінів і дієтичних добавок Perla Helsa та вихід на ринок Польщі. Тестувати...
Підписатись не коментуючи
E-mail:

День в фотографіях Всі фотографії

Актуальні теми Всі актуальні теми