Новини Автор: admin Друкувати

Онлайн-платформа з корпоративної безпеки

  • Джерело: businessua.com.

    З ряду суб’єктивних та об’єктивних причин система корпоративної безпеки у більшості вітчизняних компаній (банків) поки що не вирішує всього комплексу проблем, пов’язаних з організацією всебічного захисту діючих суб’єктів підприємництва від наявних небезпек та ризиків. Причини цьому – ортодоксальність уявлення окремих власників бізнесу, що за безпеку діяльності комерційної структури повинна відповідати лише створена у ній служба безпека. Панує хибна думка, що людина з правоохоронних органів може легко переходити у бізнес у сферу безпеки і демонструвати у ній високі досягнення, не маючи необхідних знань та навичок.

    До цього слід додати, що в українських компаніях аудит (оцінка) існуючої системи безпеки в основному проводиться за доповідями та суб'єктивними судженнями. На ці питання у власника бізнесу та топ-менеджера завжди не вистачає часу та не було відповідних інструментів, адже служба безпеки переважно укомплектована екс-співробітниками силових структур, які не звикли, щоб їх хто-небудь контролював, а тому керівництву компанії відповідних інструментів для перевірки ефективності своєї діяльності, природно, не надавала. Як наслідок, служба безпеки сама вирішувала, як оцінювати власну роботу та ефективність корпоративної безпеки компанії.

    Якщо аудит фінансової діяльності компанії вже став нормою та на рівні держави врегульований відповідними нормативними документами, то аудит безпеки бізнесу, оцінка ризиків для безпеки компанії, оцінка контролю і захисних заходів, що вживаються для зниження цих ризиків повністю залежить від волі керівника. Внутрішніх корпоративних документів, які б зобов'язували власника бізнесу (наглядову раду) контролювати ефективність створеної в компанії системи безпеки, ніхто не розробляв. Так зручніше працювати самій службі безпеки компанії, залишаючись практично безконтрольною.

    За роки незалежності власникам суб’єктів підприємництва України так й не вдалося створити ефективної, високоорганізованої системи безпеки власного бізнесу, яка б відповідала міжнародним стандартам безпеки та ризик-менеджменту. Поряд з цим, фінансові витрати компаній (банків) на охорону, юридичні послуги, різні судові справи, протидію рейдерству не тільки не зменшуються, а навпаки – зростають. Про цю тенденцію свідчить і міжнародна практика. Так, у США лише збитки від викрадання промислових секретів вже вимірюються 100 млрд дол щороку і, постійно зростаючи, можуть найближчим часом досягти 150 млрд дол, втрата торгівельних таємниць наносить збитки до 4 млрд дол. В Японії витрати на захист комерційних секретів доходять до 20% річного прибутку підприємств тощо.

    Інколи на захист бізнесу в нашій країні деякі суб'єкти господарської діяльності вже витрачають до 10% прибутку, а дехто й більше. Однак, у цілому, на цей важливий сектор діяльності сьогодні направляється лише до 1% прибутку. При цьому мало хто з підприємців замислюється над питанням доцільності переходу у найближчому майбутньому до європейських стандартів безпеки ISO у зв'язку з необхідністю побудови ефективного захисту свого бізнесу від експансії зарубіжних імпортерів, які активно вийшли на вітчизняний ринок після підписання Україною Асоціації з Європейським Союзом, або у зв'язку з необхідністю створення відповідних механізмів виходу власних бізнес-структур на зовнішні ринки. Залишається вже й не так багато часу до того моменту, коли значна частина українських суб’єктів підприємництва, що не відповідають європейським стандартам безпеки, може бути фактично викинута «за борт» не лише повноцінних зовнішньоекономічних відносин з привабливими іноземними партнерами, а й «за борт» на внутрішньому ринку України.

    Традиційні методи забезпечення безпеки підприємницької діяльності виявляються в нинішній ситуації малоефективними і навіть неприйнятними для організації захисту бізнес-інтересів українських підприємців.

    У цілому, на сьогодні здійснюється хаотичний розвиток служб безпеки суб’єктів підприємництва. Від самого початку ринок послуг у сфері безпеки стихійно формувався, що негативно позначається на захищеності вітчизняного підприємництва. Тому керівники служб безпеки відрізняються за кваліфікацією, рівнем професіоналізму, морального стану, виховання тощо.

    Характерною особливістю кадрового наповнення служб безпеки суб’єктів підприємництва України є колишні працівники правоохоронних органів та спецслужб, відставні військовослужбовці, які не володіють спеціальними знаннями, уміннями, навичками та досвідом саме у сфері забезпечення безпеки діяльності бізнес-структур; не здатні застосовувати сучасні технології, технічні засоби, форми й методи протидії небезпекам і загрозам для діяльності компанії, проводити моніторинг та аналіз процесів, що відбуваються у світовій і національній економіці, а також у житті суспільства, які прямо або побічно впливають або можуть вплинути на стан безпеки компанії (банку).

    З огляду на очевидну потребу посилення сфери безпеки українського бізнесу (враховуючи реалії сьогодення) актуальною є потреба чіткого визначення ролі й місця підприємництва не тільки як замовника послуг безпеки, але і як суб’єкта організації цього специфічного ринку. На жаль, можна констатувати, що тільки невелика частина власників, керівників, менеджерів володіє сучасними знаннями щодо технології безпеки та підтримує їх в процесі здійснення господарської діяльності. Більша частина із них не розуміє і, навіть, не хоче розуміти важливості й необхідності завчасного вирішення цих питань. Як наслідок, поширеними є факти, коли попередити загрози або небезпеки по відношенню до їх бізнесу вже запізно. І тоді настає жорстка фаза форс-мажору, що вимагає задіяння потужного морально-психологічного, кадрового, матеріального та іншого ресурсу, без гарантії позитивного вирішення проблеми щодо збереження власного бізнесу.

    Враховуючи сказане вище, була створена системна онлайн-платформа з корпоративної безпеки - CORPORATE SECURITY PLATFORM. Платформа сприяє просуванню постачальників продуктів з безпеки та цифрової трансформації на ринку, та комунікації учасників ринку без географічних та часових обмежень. На базі платформи створена постійно діюча цифрова виставка з метою об'єднати всіх учасників ринку безпеки та цифрової трансформації з різних країн світу для вдосконалення системи корпоративного захисту.

    Для успішної організації безпеки вітчизняного підприємництва сьогодні має відбутися зміна світогляду власника (керівника) економічної структури. Він має усвідомити, що лише адекватна відповідь на розвиток сучасних небезпек може забезпечити умови для успішної діяльності його бізнесу. Сучасний керівник повинен зрозуміти і на практиці діяти виходячи з того, що безпека підприємництва – це не паркан по периметру і грати на вікнах. Це – глибоко інтегрована в структуру підприємства система, яка поєднує сукупність правових, організаційних, управлінських, технічних та інших заходів, відповідних спеціалістів для захисту бізнес-інтересів комерційної структури.



    ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Рекомендуємо

Мед з горіхами: смачне поєднання для здоров'я та задоволення Мед з горіхами: смачне поєднання для здоров'я та задоволення
Мед та горіхи - це не лише смачні делікатеси, але й корисні продукти, багаті поживними речовинами. Їх комбінація створює ідеальне поєднання смаку, аро...
Магазин Магазин "Аквадом": Ваш путь к здоровью и благополучию
В современном мире одним из важнейших аспектов заботы о здоровье является качество потребляемой воды. Ведь вода играет ключевую роль в поддержании жиз...
Ідеальний вибір для сім'ї: огляд Volvo EX30 Ідеальний вибір для сім'ї: огляд Volvo EX30
Коли справа доходить до вибору автомобіля для сім'ї, безпека та комфорт стоять на першому місці. Однак не менш важливими є стиль та екологічність. З у...
Підписатись не коментуючи
E-mail:

День в фотографіях Всі фотографії

Актуальні теми Всі актуальні теми