Новини Автор: admin Друкувати

Які переваги податку на виведений капітал для резидентів Дія Сity?

  • Джерело: businessua.com.  → Ключові теги: капітал

    З 1 липня 2022 року розпочався звітний період для тих, хто став резидентом Дія Сіті та обрав податок на виведений капітал. Подати звітність потрібно буде до 1 березня 2023 року, але розбиратися за що і скільки доведеться платити IT-компаніям варто вже сьогодні. Тому IT-юристи Stalirov&Co розповіли, що таке податок на виведений капітал, чим він відрізняється від податку на прибуток і з яких операцій його потрібно платити.

    Що таке податок на виведений капітал (ПнВК)?

    Дія Сіті - це режим для IT-бізнесу. Виключно в рамках цього режиму IT-компанії можуть перейти з класичного податку на прибуток на податок на виведений капітал. ПнВК платять, коли бізнес витрачає кошти, а не отримує. Цим він відрізняється від податку на прибуток.

    Наведемо приклади для порівняння. ІТ-компанія з одним фаундером є платником податку на прибуток. Дохід бізнесу становив 100 000$ США, з них витрат – на 90 000$ США. Чистий прибуток склав 10 000 $ США. Компанія сплачує 18% корпоративного податку на чистий прибуток, тобто 1800 $ США. Решта 8200 $ США - дивіденди фаундеру, який є платником ПДФО за ставкою 5%. У результаті його прибуток – 7790 $ США.

    Наведемо інший приклад: та сама компанія зареєструвалася платником податку на виведений капітал. Бізнес заробив той самий чистий прибуток - 10 000 $ США. Податок на прибуток платити не потрібно, але якщо фаундер вирішить вивести дивіденди, доведеться заплатити 9% ПнВК. Тобто, при виведенні дивідендів у сумі 10 000$ США, компанія утримує 900$ США ПнВК, а фаундер отримує 9100$ США. Якщо дивіденди виводяться раз на 2 роки, ставка ПДФО для власника становить 0%, якщо частіше – ті самі 5%.

    Перевага очевидна. Але дивіденди не єдина операція, з якою потрібно сплачувати 9% ПнВК. Податковий кодекс включає ще 14 видів таких операцій. IT-юристи розібрали деякі з них.

    Виплати у зв'язку з виходом фаундера з компанії

    ПнВК сплачують із сум виплат через вихід учасника компанії, ліквідацію або викуп власних корпоративних прав резидентом "Дія City" у сумі, що перевищує вартість внеску учасника до статутного капіталу або вартість придбання частки у статутному капіталі.

    Наприклад, 2 партнери заснували компанію та спільно вклали до статутного капіталу резидента Дія City по 2 млн грн. Після року роботи один із партнерів вирішив вийти зі складу засновників. В результаті виходу, партнеру виплачено 3 млн грн, тобто на 1 млн більше вкладу. Тоді з 1 млн грн необхідно сплатити 9% ПнВК.

    Виплата роялті

    9% ПнВК потрібно платити, якщо роялті виплачуються:

    • на користь резидентів низькоподаткових та офшорних юрисдикцій;

    • нерезидентам, чий дохід від роялті не оподатковується у країні його резидентства;

    • якщо право інтелектуальної власності вперше виникло у резидента України;

    • та інші операції.

    Наприклад, податок потрібно сплатити, якщо виплата роялті відбувається за ліцензією на програмне забезпечення на користь компанії, яка зареєстрована на Кайманових островах.

    Переказ коштів з рахунків резидента Дія City на його закордонні рахунки

    Із суми переказу з рахунку в українському банку на рахунок цієї компанії в іноземному банку доведеться заплатити 9% ПнВК.

    Придбання майна, робіт, послуг у платників єдиного податку

    З 2024 року розміри придбання майна, робіт, послуг платника єдиного податку не мають перевищувати 50%. А з 2025 року – 20%. Із суми перевищення потрібно заплатити 9% ПнВК. Виходить, до 2024 року IT-компаніям потрібно поступово відмовитись від оформлення співробітників як ФОП та переходити на гіг-контракти.

    Придбання майна, робіт, послуг у нерезидентів

    Якщо частина вашої команди нерезиденти України і перебуває за кордоном, то із сум їхньої зарплати також доведеться платити 9% ПнВК.

    Кожна операція має винятки, коли податок платити не доведеться. Тому потрібно проаналізувати всі можливі операції та розрахувати загальне податкове навантаження. Тільки тоді можна зробити висновок, що режим Дія Сіті вам підходить.

    Автор: Валерій Сталіров, CEO компанії IT-юристів Stalirov&Co



    ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Рекомендуємо

Валютний майнінг: шлях до щоденного доходу від $500 до $1000 Валютний майнінг: шлях до щоденного доходу від $500 до $1000
Ласкаво просимо в захоплюючий світ пасивного доходу! Якщо ви шукали спосіб легко заробити гроші, насолоджуючись вільним часом, не шукайте далі. Сьогод...
Натяжные потолки: идеальное решение для вашего дома Натяжные потолки: идеальное решение для вашего дома
Натяжные потолки — это современное и практичное решение для обновления интерьера вашего дома. Они представляют собой полотно, натянутое на металлическ...
Венчур білдер CLUST виводить бренд вітамінів Perla Helsa на ринок Польщі Венчур білдер CLUST виводить бренд вітамінів Perla Helsa на ринок Польщі
Венчур білдер CLUST оголосив про співпрацю з відомим українським брендом вітамінів і дієтичних добавок Perla Helsa та вихід на ринок Польщі. Тестувати...
Підписатись не коментуючи
E-mail:

День в фотографіях Всі фотографії

Актуальні теми Всі актуальні теми