Новини Автор: admin Друкувати

Владислав Колодяжний назвав алгоритм зупинки імпорту російського газу до України

  • Джерело: businessua.com.  → Ключові теги: Владислав Колодяжний, газ

    Пішов десятий рік війни, але російський скраплений газ продовжує імпортуватися до України через європейські країни. Навіть більше — його обсяги тільки зростають. За оцінками компанї GT Group, яка входить в ТОП імпортерів LPG, з березня до грудня 2022 року до України надійшло близько 140 тис. тонн скрапленого газу російського виробництва — а це 20% загального імпорту. Це можливо зупинити, і діяти треба вже, заявив голова GT Group Владислав Колодяжний в ефірі 24 каналу. Він розказав про чотири кроки, які допоможуть припинити імпорт російського ресурсу до України.

    2322_real_f67ea044-b4c8-43f3-84e9-de356197bf.jpeg (.78 Kb)

    В першу чергу, необхідно внести правки до українського законодавства, які б заборонили імпорт скрапленого газу не тільки з території РФ, а й загалом російського походження. Це має стосуватись і ресурсу, що походить або транспортується з Білорусі. Наразі ж в Україні заборонений ввіз лише товарів безпосередньо з території РФ, а про заборону на імпорт російських нафтопродуктів та товарів з Білорусі взагалі не йде мови.

    Російський газ, який сьогодні імпортується до України, надходить з трьох основних напрямків: країн Балтії, Польщі та Болгарії/Румунії. Але такий товар має статус європейського або невизначеного походження. Причинами цього можуть бути заміна документів на ресурс або змішування його з  газом іншого походження.

    Коли є можливість просто замінити документи, то більш складні схеми, як-от мікси, до нас і недокочуються. Це другий етап, з яким ми будемо боротись. Є процедура визначення походження товару, коли в ньому більше 50% товару однієї країни і 49%, припустимо, РФ. За міжнародними правилами, це вже буде вважатися товаром походження тієї країни, звідки більша частка”, — пояснив Владислав Колодяжний.

    На його думку, необхідно ввести обов’язкові сертифікати, в яких буде зазначене походження всіх частин імпортованого ресурсу. Відповідні зміни потрібно внести до Митного кодексу.

    Якщо ж за таких вимог постачальник не зможе надати всі необхідні документи, імпортований газ вважатиметься продуктом невизначеного походження. На такий товар має накладатися антидемпінгове загороджувальне мито.

    Усі ці механізми не дадуть миттєвого результату, пояснює Владислав Колодяжний. Більше того — РФ завжди намагатиметься обійти обмеження, які вводитиме Україна. Саме тому необхідно відстежувати, як працюють впроваджені інструменти. У зв’язку з цим важливо створити моніторингову комісію, що складатиметься з представників Міністерства палива та енергетики, Міністерства економіки та енергетичної митниці, які слідкуватимуть за тим, як змінюється потік скрапленого газу в Україну.

    На думку Владислава Колодяжного, вищезазначені заходи зможуть скоротити імпорт російського газу до України, як мінімум, на 90%.

    Такими діями Україна не лише очистить свій ринок від російського продукту, а й надасть приклад європейським країнам, які теж продовжують споживати ресурс російського походження. Це важливо сьогодні, коли РФ почала демпінгувати ціни на свій скраплений газ: в середньому тонна російського ресурсу дешевша за європейський на 200$. Максимальна ж різниця була вдвічі більшою.

    GT Group (“Газтрон”) — лідер з постачання скрапленого газу в Україну з досвідом в понад 15 років. Компанія торгує твердим, рідким, газоподібним паливом і подібними продуктами. GT Group входить до ТОП-10 імпортерів скрапленого нафтового газу в Україні.



    ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Рекомендуємо

Мед з горіхами: смачне поєднання для здоров'я та задоволення Мед з горіхами: смачне поєднання для здоров'я та задоволення
Мед та горіхи - це не лише смачні делікатеси, але й корисні продукти, багаті поживними речовинами. Їх комбінація створює ідеальне поєднання смаку, аро...
Магазин Магазин "Аквадом": Ваш путь к здоровью и благополучию
В современном мире одним из важнейших аспектов заботы о здоровье является качество потребляемой воды. Ведь вода играет ключевую роль в поддержании жиз...
Ідеальний вибір для сім'ї: огляд Volvo EX30 Ідеальний вибір для сім'ї: огляд Volvo EX30
Коли справа доходить до вибору автомобіля для сім'ї, безпека та комфорт стоять на першому місці. Однак не менш важливими є стиль та екологічність. З у...
Підписатись не коментуючи
E-mail:

День в фотографіях Всі фотографії

Актуальні теми Всі актуальні теми