Новини Автор: admin Друкувати

Асертивність як навичка, яку варто розвивати

  • Джерело: businessua.com.  → Ключові теги: Асертивність

    Що таке асертивна поведінка? Асертивна поведінка- це вміння адекватно оцінювати та реагувати на різні ситуації, ухвалювати рішення, що допоможуть зберегти власні кордони та вибудувати здорові стосунки з іншими людьми.

    5678_do4.jpg (36.88 Kb)

    Інколи люди зіштовхуються з невмінням відстояти власну думку, відмовити у послузі чи просто сказати: «Ні». Це часто змушує людину займати покірливу позицію у стосунках чи на роботі.

    Як почати розвивати навички асертивності? Насамперед варто навчитися слухати інших і ставити запитання. Наприклад, коли хтось попросить вас виконати якесь завдання на роботі, що не входить у ваші обов’язки, запитайте: «Чому я маю це зробити?», «Які переваги це мені дає?». Ці запитання допоможуть зрозуміти чи є користь для вас у цьому, і покажуть іншій людині, що вона переступила кордон.

    Наступним кроком буде навчитися вирішувати проблеми самостійно. Йдеться про проблеми з якими ви можете справитися, починаючи від найдрібніших, наприклад повернути річ у магазин. З ситуаціями, коли ви не можете впоратись самі, вартує навчитися просити про допомогу.

    Варто стежити за власною мовою тіла та вербальними інструментами, щоб інші могли зрозуміти та почули, що саме ви намагаєтесь донести. Інколи ваша критика себе є наскільки суб’єктивною, що іншим людям складно зрозуміти як вам зарадити.

    А також потрібно вміти правильно реагувати на критику в свою сторону, адже агресивна реакція спровокує конфлікт. Вартує і розуміти, що вам можуть відмовити у допомозі, якщо для них це буде некомфортно та поважати це.

    Лише коли люди зможуть правильно відмовляти та допомагати один одному, можна вибудувати особисті кордони та зробити комунікацію комфортною і нетоксичною для всіх її учасників.

    Як розпізнати асертивну поведінку за її ознаками? Асертивна людина дає змогу іншим закінчити думку перш ніж відповісти, поважає позицію інших, вільно висловлює, що вважає правильним, природно долучається до розмови, намагається зрозуміти почуття інших та свої, екологічно приймає невідворотнє, чесно розглядає проблеми і їх вирішення, вважає себе сильною і вмілою, бере на себе відповідальність з урахуванням власних можливостей і потреб.

    Фінкевич Софія



    ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Рекомендуємо

Валютний майнінг: шлях до щоденного доходу від $500 до $1000 Валютний майнінг: шлях до щоденного доходу від $500 до $1000
Ласкаво просимо в захоплюючий світ пасивного доходу! Якщо ви шукали спосіб легко заробити гроші, насолоджуючись вільним часом, не шукайте далі. Сьогод...
Натяжные потолки: идеальное решение для вашего дома Натяжные потолки: идеальное решение для вашего дома
Натяжные потолки — это современное и практичное решение для обновления интерьера вашего дома. Они представляют собой полотно, натянутое на металлическ...
Венчур білдер CLUST виводить бренд вітамінів Perla Helsa на ринок Польщі Венчур білдер CLUST виводить бренд вітамінів Perla Helsa на ринок Польщі
Венчур білдер CLUST оголосив про співпрацю з відомим українським брендом вітамінів і дієтичних добавок Perla Helsa та вихід на ринок Польщі. Тестувати...
Підписатись не коментуючи
E-mail:

День в фотографіях Всі фотографії

Актуальні теми Всі актуальні теми