Новини Автор: admin Друкувати

Волатильність на фінансових ринках

  • Джерело: businessua.com.  → Ключові теги: волатильність ринку

    Фінансові ринки завжди знаходяться в русі 一 вартість активів, що торгуються на біржах, постійно змінюється. Ця властивість називається волатильністю, саме вона дозволяє відстежувати динаміку цін та заробляти на зростанні та падінні курсу. Розглянемо детальніше, що таке волатильність, як вона формується та які можливості надає для трейдерів та інвесторів.

    Вступ: що таке волатильність на фінансових ринках?


    Волатильність 一 це статистичний параметр, який показує, наскільки сильно коливається ціна акцій, облігацій, валют та інших фінансових інструментів у визначений період (за день, місяць, рік і т. д.). Чим вище волатильність, тим інтенсивніше змінюється вартість активу, чим нижче цей показник, тим стабільніший ринок.


    2099_12.png (122.18 Kb)

    Джерело: https://trading.biz


    Фінансовий ринок, який постійно коливається більше ніж на 1%, називають волатильним. Волатильність буває:

    • низькою 一 вартість фінансового інструмента змінюється менше ніж на 1%;
    • високою 一 курс активу зростає та падає більше ніж на 10% протягом торгового дня.

    Трейдери та інвестори використовують цю властивість, щоб отримати прибуток від зміни вартості активу. Зі зростанням волатильності збільшується потенційний прибуток, а також ризики. На відносно стабільних активах можна заробити менше при низькому рівні ризику.


    Як вимірюється волатильність?


    Волатильність є ключовим параметром, що показує динаміку різних ринкових активів. Залежно від періоду дослідження цінових змін волатильність поділяється на три види:

    • Історична 一 динаміка фінансового інструмента протягом визначеного історичного періоду часу. Як правило, інвестори аналізують зміни за останні 12 місяців.
    • Очікувана 一 оцінка ринкової волатильності з перспективою.
    • Очікувана історична 一 прогнози майбутніх цінових змін протягом тривалого терміну.

    Щоб виміряти волатильність ринку, трейдери розраховують середній діапазон цінових коливань. Цей спосіб дозволяє виміряти, наскільки сильно коливається ціна активу протягом торгового періоду. Для цього потрібно розрахувати істинний діапазон, за який береться різниця між максимальною та мінімальною ціною, що зафіксована протягом торгового дня. Таким же чином можна розрахувати середнє значення істинного діапазону за більший торговий період, наприклад, 7 днів. Цей спосіб дозволяє прослідкувати цінові зміни окремої акції, валюти, криптовалюти та інших фінансових інструментів. 


    Також волатильність допомагають визначити спеціальні інструменти та індикатори:

    • лінії Боллінджера;
    • ATR;
    • бета-коефіцієнти.

    9043_34.png (142.12 Kb)

    Джерело: https://trading.biz


    Професійні трейдери користуються спеціальними сервісами, де можна швидко визначити волатильність перед початком торгівлі. 


    Фактори, що впливають на волатильність


    Вартість акцій та інших ринкових активів піддається коливанням, коли учасники ринку починають їх активно скуповувати та продавати. Попит і пропозиція на активи збільшуються через такі події:

    • економічні кризи;
    • політичні рішення;
    • законодавчі реформи;
    • війни;
    • катаклізми.

    Також досвідчені трейдери можуть маніпулювати ринком та розгойдувати котирування, щоб заробити на короткострокових цінових перепадах. До інших факторів, які формують волатильність фінансових інструментів, перш за все 一 цінних паперів, належать:

    • показники компанії-емітента;
    • стан сектору економіки;
    • країна, до якої відноситься компанія.

    Вартість цифрових активів, що торгуються на криптовалютному ринку, залежить від розробника, законодавчих ініціатив, що направлені на регуляцію активу, заяв відомих кріптоінвесторів, поведінки учасників крипторинку. Волатильність валютних пар на ринку Форекс формується згідно із ситуацією в країні, якій належить національна валюта, новин та подій економічної і політичної сфери. 


    Волатильність як індикатор ризику


    Від ступеня волатильності залежить рівень ризику, яким супроводжується торгівля на фінансовому ринку. Чим інтенсивніше змінюється вартість фінансового інструмента, тим більшими будуть втрати, якщо ринок стане рухатись у відмінному від прогнозів напрямку. 


    В порівнянні з більш стабільними активами, волатильні акції, валюти, коїни змушують трейдерів нервувати та приймати імпульсивні рішення. В періоди просідання вони починають активно продавати активи, що призводить до ще більшого падіння та фінансових збитків. Коли ціна стрімко зростає, трейдери переходять до купівлі, сподіваючись на подальший ріст, і також можуть втратити гроші.


    Волатильність активів впливає на ліквідність інвестиційного портфеля, тому що фінансові активи, які швидко дешевшають, складно продати за ринковою ціною. Тому інвестори регулярно переглядають свої портфелі, щоб збалансувати рівні ризику і дохідності.


    Використання волатильності в торгівлі


    Професійні трейдери навчились використовувати волатильність активів на свою користь, особливо в короткостроковій торгівлі. Інтенсивні зміни вартості фінансових інструментів, хоч і супроводжуються ризиками, але дають можливість добре заробити, в порівнянні зі стабільними активами. При великих цінових коливаннях збільшується різниця між цінами купівлі та продажу, яку забирає трейдер у вигляді прибутку.


    6071_56.png (132.61 Kb)

    Джерело: https://trading.biz


    На фінансових ринках (фондовому і валютному) періоди інтенсивних коливань чергуються з періодами відносного спокою. Трейдери виставляють ордери в моменти зниження активності, після яких можливий підйом або падіння курсу. Якщо змінюється кількість учасників ринку 一 покупців чи продавців 一 згідно із законом попиту й пропозиції курс почне падати або рости відповідно.


    Щоб спрогнозувати майбутній тренд та своєчасно вийти на ринок, трейдери:

    • спостерігають за поведінкою інших учасників, щоб зафіксувати зміну кількості ордерів, підвищений попит чи пропозицію;
    • стежать за новинами і подіями, які можуть спрогнозувати підйом чи падіння котирувань на фінансових ринках;
    • проводять технічний аналіз 一 аналізують графіки, застосовують спеціальні індикатори та сигнали.

    Новачку буває складно передбачити настання наступної тенденції. Але навчившись аналізувати ринок та вплив різних подій на волатильність, можна робити вірні прогнози та заробляти на цінових коливаннях.


    Стратегії торгівлі на волатильних ринках


    Для волатильних ринків більше підходять короткострокові стратегії, що дозволяють отримати прибуток від стрімких цінових коливань. Також можна застосовувати середньострокові та довгострокові стратегії, проте курс з часом приходить у норму та залишається на одному рівні.


    Стилі торгівлі для волатильних активів:

    • Скальпінг. Трейдер отримує заробіток від короткострокових змін курсів, коли рішення треба приймати протягом кількох хвилин або навіть секунд. Скальпінг-стратегії ефективні в трейдингу високоволатильними активами, такими як криптовалюти, бо дозволяють заробляти на незначних коливання курсу.
    • Дейтрейдинг. Стратегії для спекулятивного трейдингу, коли позиції відкриваються та закриваються протягом одного торгового дня. Щоб обрати потрібний момент для виходу на ринок, трейдер застосовує технічний аналіз.
    • Свінг-трейдинг. Це спосіб торгівлі на цінових відкатах, оснований на принципах технічного аналізу. Дозволяє отримати прибуток після формування тренду, угода в середньому може тривати від кількох хвилин до кількох днів.

    Вибір стратегії залежить від рівня знань та досвіду трейдера, його вміння аналізувати ринок, допустимого ризику, рівня волатильності активу та поставленої мети. 


    Переваги та недоліки використання волатильності


    Волатильність як ступінь різкості цінових змін має свої переваги й недоліки для трейдера. Головний плюс від торгівлі високоволатильними активами 一 потенційно великий заробіток, що становить різницю між цінами купівлі та продажу. Простіше кажучи 一 трейдер купує актив на момент падіння курсу і продає на піку, причому угоди укладаються на короткостроковий період. Якщо учасник ринку вірно спрогнозує момент зростання котирувань та вчасно виставить ордер, то заробить велику суму відносно вкладеного капіталу.


    8775_78.png (139.03 Kb)

    Джерело: https://trading.biz


    Саме на волатильність спираються криптовалютні трейдери, які торгують нестабільними активами. Криптовалюти мають здатність до швидкого здорожчання і здешевлення, як в коротких, так в довгострокових таймфреймах. Вони належать до активів з високим рівнем волатильности, що пропорційно потенційним прибуткам.


    Протилежний бік високої волатильності 一 збільшені ризики. У випадку успіху трейдер заробить велику суму, у разі невдачі збитки також будуть значними. Тому щоб зменшити ризики окремих високоволатильних активів, експерти рекомендують балансувати їх більш стабільними активами. Наприклад, до криптовалютного портфеля слід додати не тільки популярні та перспективні монети, а й стабільні стейблкоїни. Якщо формуєте інвестиційний портфель, нестабільні активи можна врівноважити цінними паперами з регулярними виплатами.


    Як ефективно використовувати волатильність на фінансових ринках?


    Волатильність може стати як помічником, так і ворогом трейдера. Ця здатність до інтенсивного коливання ціни відкриває можливість великих заробітків та разом з тим збільшує потенційні фінансові втрати. Аби використовувати волатильність на свою користь, трейдер повинен вміти аналізувати ринок та передбачати підйоми і спади курсу. Також потрібно дотримуватись правил ризик-менеджменту, щоб зменшити потенційні збитки 一 виставляти обмежувальні ордери, диверсифікувати портфель, торгувати в емоційно стабільному стані.



    ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Рекомендуємо

Мед з горіхами: смачне поєднання для здоров'я та задоволення Мед з горіхами: смачне поєднання для здоров'я та задоволення
Мед та горіхи - це не лише смачні делікатеси, але й корисні продукти, багаті поживними речовинами. Їх комбінація створює ідеальне поєднання смаку, аро...
Магазин Магазин "Аквадом": Ваш путь к здоровью и благополучию
В современном мире одним из важнейших аспектов заботы о здоровье является качество потребляемой воды. Ведь вода играет ключевую роль в поддержании жиз...
Ідеальний вибір для сім'ї: огляд Volvo EX30 Ідеальний вибір для сім'ї: огляд Volvo EX30
Коли справа доходить до вибору автомобіля для сім'ї, безпека та комфорт стоять на першому місці. Однак не менш важливими є стиль та екологічність. З у...
Підписатись не коментуючи
E-mail:

День в фотографіях Всі фотографії

Актуальні теми Всі актуальні теми