Податки та законодавство Автор: profi Друкувати

Як уникнути сплати "податку на гріх"?

  • Джерело: businessua.com.  → Ключові теги: акцизи, податок, цінні папери

    Введенням в дію акцизного податку на операції з цінними паперами - АПОЦП - в Україні з 1 січня 2013 року інвестування в ЦП прирівняли до гріха", - каже президент інвестиційної групи "Універ" Тарас Козак. Мабуть, після обурення іноземців чиновники схаменулися. АПОЦП перейменували на "податок на операції з відчуження цінних паперів та операції з деривативами".

    jjjkkiio.jpg

    Як наголошує видання "Економічна правда", швидше за все, після обурення іноземців чиновники схаменулися. АПОЦП перейменували на "податок на операції з відчуження цінних паперів та операції з деривативами".

    Автори новацій про АПОЦП ввели ще одне поняття: біржовий курс ЦП. Його треба розраховувати за методикою, погодженою Міністерством доходів.

    Нагадаємо, що за січень-квітень 2013 року до держбюджету від акцизу на операції з цінними паперами надійшло 15 млн грн. Податківці за результатами року планували зібрати 600 млн грн. Тепер зрозуміло: виконати цей план неможливо.

    Тобто як інструмент наповнення бюджету акциз на операції з цінними паперами себе не виправдав. Проте в результаті його введення відбулися зміни інфраструктури фондового ринку та біржової активності.

    Один із законних способів уникнути уникнути акцизу - ввести операції з цінними паперами в біржовий обіг, при якому застосовується нульова ставка акцизу. Для цього слід скористатися послугами біржі і створити хоча б формальне котирування для ЦП.
    Це дорогий механізм, адже при формуванні статусу біржового паперу з'являються витрати на реєстрацію у біржовому реєстрі.

    Читайте також: "ТОП-10 країн з найвищими податками на купівлю елітного житла".

    Інша схема - "прикриття". Тут цінні папери включаються у біржовий реєстр, але витрати з підтримання котирувань протягом необхідного періоду здійснюються за операціями з мінімально припустимими обсягами. Це робиться для того, щоб дати можливість укладати позабіржові угоди з ними за зниженою ставкою акцизу, але за договірними цінами і без втручання третіх осіб.

    Незважаючи на усі недоліки, ці способи у модернізованій економіці працюють.



    ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Рекомендуємо

Чому варто придбати новий Айфон 15 Pro Max  Чому варто придбати новий Айфон 15 Pro Max
iPhоne 15 Pro Max зміг здивувати навіть найвибагливіших користувачів. Смартфон став ще потужнішим і швидшим, і у нього з'явилися нові опції. При цьому...
Чем занимается бывший ТОП-менеджер Чем занимается бывший ТОП-менеджер "Нафтогаза" Александр Кацуба: частная добыча газа, финансовые услуги, волонтерство
Александр Кацуба стал известен в начале 10-х годов благодаря работе в государственных энергетических гигантах. Выходцы из известной в Харькове бизнес-...
Валютний майнінг: шлях до щоденного доходу від $500 до $1000 Валютний майнінг: шлях до щоденного доходу від $500 до $1000
Ласкаво просимо в захоплюючий світ пасивного доходу! Якщо ви шукали спосіб легко заробити гроші, насолоджуючись вільним часом, не шукайте далі. Сьогод...
Підписатись не коментуючи
E-mail:

День в фотографіях Всі фотографії

Актуальні теми Всі актуальні теми