Робота. Зарплата. Пенсії Автор: RomanK Друкувати

2016: скільки грошей надійшло в Україну від заробітчан

  • Джерело: segodnya.ua.  → Ключові теги: заробітчани

    Понад $5,4 млрд надійшло в Україну від заробітчан 2016 року. Це на 5,3% більше, ніж 2015-го.

    1279_1f51c1cb0c86f9bbacdf61dccc99877b.jpg (83. Kb)

    Цу суму можна порівняти з 20% доходів держбюджету минулого року, становить 7% ВВП. Про це йдеться в статистиці Нацбанку.

    Експерти очікують зростання кількості заробітчан, коли почне діяти безвізовий режим.

    Найбільший потік валюти йде з Росії. Хоча за рік він істотно зменшився - майже на $200 млн. У НБУ це пояснюють рішенням РНБО України від 16 вересня 2016 року про заборону використання російських платіжних систем. РФ з березня заборонила грошові перекази в Україну через іноземні платіжні системи, тому експерти очікують подальшого різкого скорочення потоку валюти (принаймні офіційного) з Росії.

    На другому місці США - $600 млн. Це на 17% більше, ніж рік тому. Найвищий приріст у відсотках - з Італії (+19,4% за рік). Загалом на країни Європи припадає 66% обсягу офіційних валютних переказів. Заробітчани пересилають сьогодні значно менше, ніж рекордного 2013 року, коли від них в Україну надійшло $8,5 млрд. Із заробітчанських 7% від ВВП Україна посідає 29-те місце в світі. Лідирують Непал - 32,2%, Таджикистан - 28,8% і Киргизстан - 25,5%.

    За словами президента Украналітцентра Олександра Охріменка, велика частина заробітчанських грошей через обмінники потрапляє на міжбанківський ринок і викуповується Нацбанком або імпортерами, що сприяє зміцненню курсу гривні.

    "Ця сума в 4-5 разів більша, ніж закордонні інвестиції", - говорить Охріменко.

    Як видно зі статистики Нацбанку, понад 80% коштів надходить за офіційними каналами - це банки і платіжні системи. І лише 19% провозять "у кишенях", щоб заощадити на комісії. Українці, що працюють у РФ, після взаємної заборони платіжних систем, знайшли кілька способів передачі грошей в Україну. Наприклад, організовують закриті групи, члени яких по черзі перевозять гроші раз на 1-2 місяці.

    "До 10 тисяч доларів можна перевозити офіційно. Головне, щоб не пограбували бандити", - розповіла нам жителька Селидового Анастасія Бєлова, що працює у сфері громадського харчування.

    ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українці зможуть розрахувати свою пенсію

    Ті, хто працює "по-білому", оформляють і передають рідним другу зарплатну картку, якою можна користуватися за кордоном, зокрема в Україні.

    Охріменко також відзначив, що заробітчани в РФ стали частіше користуватися банківськими переказами в Україну через філії російських банків.

    Експерт вважає заниженими приблизно вдвічі дані Нацбанку за нелегальними переказами. За його словами, це стосується Польщі, яка навіть не потрапила до топ-списку НБУ, але де працює близько 1 млн українців. За його оцінкою, в рік з Польщі нелегально ввозиться $1,5 млрд.

    З Охріменко згодна і HR-експерт кадрового порталу rabota.ua Тетяна Пашкіна: "Через кордон щодня проходять сотні бусів з "туристами", які насправді їдуть працювати на 1-2 місяці. Вони перевозять зароблені за цей час 500-800 євро в гаманцях. Ці суми статистика не враховує".

    Економіст Іван Нікітченко відзначає зростання популярності банків для здійснення перекладів, а не міжнародних платіжних систем: "Банки вийшли на перше місце - гроші на рахунку виглядають надійніше, та й комісія там нижча. Частка переказів з РФ падатиме, а з ЄС - ростиме. Слідом за переорієнтацією зовнішньої торгівлі України спостерігається і зміна частки надходжень з-за кордону і від заробітчан. Причини - найгірша економічна ситуації в Росії торік, також ситуація з Донбасом. Велика частина наших заробітчан у РФ були саме зі Східної України. Через бойові дії багато з них виїхали до Росії на ПМЖ".

    Пашкіна зазначає, що після того, як українцям спростили в'їзд до Польщі, туди виїжджає на роботу все більше народу. "В рази впав потік заробітчан у Росію, передусім через девальвацію рубля. Зараз туди їдуть буровики, зварювальники, авіабудівники, бо їм платять по 2-3 тисячі доларів на місяць".

    Охріменко додає: "Російський напрямок стає непопулярним навіть у прикордонних з РФ областях".

    6451_7670_1_w_590.jpg (50.95 Kb)



    ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Рекомендуємо

Мед з горіхами: смачне поєднання для здоров'я та задоволення Мед з горіхами: смачне поєднання для здоров'я та задоволення
Мед та горіхи - це не лише смачні делікатеси, але й корисні продукти, багаті поживними речовинами. Їх комбінація створює ідеальне поєднання смаку, аро...
Магазин Магазин "Аквадом": Ваш путь к здоровью и благополучию
В современном мире одним из важнейших аспектов заботы о здоровье является качество потребляемой воды. Ведь вода играет ключевую роль в поддержании жиз...
Ідеальний вибір для сім'ї: огляд Volvo EX30 Ідеальний вибір для сім'ї: огляд Volvo EX30
Коли справа доходить до вибору автомобіля для сім'ї, безпека та комфорт стоять на першому місці. Однак не менш важливими є стиль та екологічність. З у...
Підписатись не коментуючи
E-mail:

День в фотографіях Всі фотографії

Актуальні теми Всі актуальні теми