Робота. Зарплата. Пенсії Автор: RomanK Друкувати

Кому "вріжуть" пенсії у 2021

  • Джерело: finance.ua.  → Ключові теги: пенсії

    У 2021 році прогнозовано пенсії підвищать близько 10 мільйонам українців. Однак будуть і ті, кому їх, навпаки, зменшать, беручи до уваги закон, що регулює пенсійні виплати. Кому очікувати зменшення пенсії в поточному році і чому, розповідаємо далі.

    8113_98798.jpg (69.04 Kb)

    Причини зменшення пенсії. Отримати меншу пенсію, ніж зазвичай українці можуть з кількох причин, які регулюються законом “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”.

    Підставою для стягнення частини пенсії можуть бути:

    судові рішення, ухвали, постанови та вироки (щодо майнових стягнень);
    виконавчі написи нотаріусів;
    інші рішення та постанови, виконання яких здійснюється аналогічно до виконання судових рішень.
    Регулятор має на увазі випадки, коли українці втрачають право на пенсію або на її частину, однак не інформують про це державу. В результаті чого продовжують отримувати попередній розмір пенсії далі.

    Ще однією поширеною причиною для помилкових нарахувань, які потім потрібно буде повернути державі, є зміна статусу одержувача. Наприклад, якщо одержувач пенсії по втраті годувальника завершує або перериває навчання, він втрачає право на пенсійне забезпечення.

    Передбачається, що Пенсійний фонд на підставі рішення виконавчої служби або приватного виконавця списуватиме заборгованість по пенсії українців аж до повного її погашення. Заступник директора департаменту пенсійного забезпечення Пенсійного фонду України Любов Бричек зазначила, що найбільш поширена проблема – це списання пенсії з вини пенсіонера.

    Зміна пенсії у зв’язку з працевлаштуванням. Що стосується переплат у зв’язку з працевлаштуванням пенсіонера, то значення має не розмір заробітної плати, яку почав отримувати українець, а сам факт зайнятості, адже він впливає на право отримувати доплати, надбавки, підвищення, а також перерахунки доплат до пенсії при зміні прожиткового мінімуму.

    Водночас в законі залишилася норма, згідно з якою працюючим пенсіонерам перерахунок доплати до мінімального розміру пенсії і за наднормативний стаж, пов’язані з підвищенням прожиткового мінімуму, не проводяться. Вони проводяться тільки після того, як людина звільниться з роботи, розповідає Любов Бричек.

    Українець, який отримує пенсію, повинен проінформувати управління Пенсійного фонду за місцем проживання про зміну розміру пенсійних виплат у зв’язку з працевлаштуванням не менше, ніж у 10-денний термін.

    Як повідомити Пенсійний фонд про працевлаштування. Потрібно подати заяву про перерахунок пенсії як особа, що працює, і додати копію документа, що підтверджує факт працевлаштування – наказ про зарахування на роботу або договір про цивільно-правові відносини. Заяву можна принести самостійно регулятору, або ж подати її через вебпортал, або відправивши паперовий лист.

    Як повернути пенсійну переплату державі. Повернути переплату пенсіонер може добровільно, подавши до органів Пенсійного фонду відповідну заяву або перерахувавши надміру отриману пенсію на рахунок територіального органу фонду. В іншому випадку питання стягнення коштів буде вирішуватися через суд.

    Розмір пенсійних стягнень. Згідно із законом, не виключені випадки, коли одночасно можуть бути стягнуті кілька відрахувань. Однак відзначимо, що їх загальна сума не повинна перевищувати 50% або 20%. Черговість же стягнення при надходженні на одну людину декількох виконавчих проваджень визначає тільки виконавець.

    Регулятор зазначає, що про списання частини пенсійних виплат українцю повинна повідомити виконавча служба або приватний виконавець. Однак не виключені випадки, коли повідомлення не доходять до адресата.



    ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Рекомендуємо

Мед з горіхами: смачне поєднання для здоров'я та задоволення Мед з горіхами: смачне поєднання для здоров'я та задоволення
Мед та горіхи - це не лише смачні делікатеси, але й корисні продукти, багаті поживними речовинами. Їх комбінація створює ідеальне поєднання смаку, аро...
Магазин Магазин "Аквадом": Ваш путь к здоровью и благополучию
В современном мире одним из важнейших аспектов заботы о здоровье является качество потребляемой воды. Ведь вода играет ключевую роль в поддержании жиз...
Ідеальний вибір для сім'ї: огляд Volvo EX30 Ідеальний вибір для сім'ї: огляд Volvo EX30
Коли справа доходить до вибору автомобіля для сім'ї, безпека та комфорт стоять на першому місці. Однак не менш важливими є стиль та екологічність. З у...
Підписатись не коментуючи
E-mail:

День в фотографіях Всі фотографії

Актуальні теми Всі актуальні теми