Суспільство, Медицина Автор: dmytro.bobritsky Друкувати

Топ-10 наукових відкриттів року

  • Джерело: obozrevatel.com.  → Ключові теги: топ, медицина, суспільство

    Імунотерапія онкологічних захворювань очолила рейтинг найбільш значних наукових досягнень 2013 року, складений журналом Science.

    vak.jpg

    ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українська наука "вимре" через брак коштів

     У топ-10 також увійшли ще сім відкриттів в галузі медицини, генетики та біології.

    "Цей рік безпомилково можна назвати роком імунотерапії раку за грандіозний і багатообіцяючий прорив у цій галузі", - заявив Тім Аппенцеллер, шеф новинної редакції Science.

    За його словами, поки терапевтична стратегія, пов'язана з активацією імунної відповіді організму на пухлинні клітини, спрацювала лише для деяких видів раку і щодо вузького кола пацієнтів, тому не варто очікувати її швидкого широкого застосування в клінічній практиці.

    Але багато фахівців з онкологічних захворювань переконані, що є свідками народження принципово нової парадигми терапії раку.

    У топ-10 наукових досягнень 2013 також увійшли:

    - Технологія редагування генів CRISPR, заснована на бактеріальному білку Cas9, за допомогою якого бактерії захищаються від вірусів, "розрізаючи" їх ДНК.

    У 2012 році вчені змогли використати цей білок, як скальпель для " мікрохірургічних" операцій на генах. У 2013 році більше дюжини груп дослідників з усього світу працюють з CRISPR, редагуючи специфічні гени у мишей, щурів, бактерій, дріжджів, нематод, дрозофіл, рослин, а також у людських клітинах, з метою виявлення функцій генів і можливості застосування їх для терапії захворювань.

    - Розробка ключового інгрідієнта вакцини від респіраторного синцитиального вірусу ( РСВ ) , що вражає мільйони немовлят по всьому світу. У 2013 році вченим вдалося виділити антитіла, що виробляються організмом у відповідь на РСВ, проаналізувати його структуру і створити його синтетичний аналог - іммуноген, який стане основою для вакцини.

    - Нова техніка отримання зображень структур головного мозку CLARITY, що дозволила подолати основну проблему існуючих методів - непрозорість тканин через ліпідних молекул, що розсіюють світло в клітинних мембранах. Заміна ліпідів прозорим гелем дозволила зробити тканини транспарентними, залишивши видимими і доступними до вивчення нервові клітини та інші структури мозку.

    - Значний прогрес в галузі вирощування в лабораторних умовах людських "міні-органів" з індукованих плюрипотентних стовбурових клітин - зачатків печінки, нирок і навіть рудиментарного головного мозку, що вже дозволило, зважаю на схожість його тканин і структур нормальному мозку людини, просунутися в розумінні причин мікроцефалії.

    - Виділення стовбурових клітин з клонованих людських ембріонів. Домогтися такого результату вперше вдалося завдяки розумінню ролі в цьому процесі кофеїну, що грає стабілізуючу роль щодо ключової молекули в людській яйцеклітині .

    - Перше наукове пояснення необхідності стану сну для головного мозку. Як виявилося, сон відіграє ключову роль у підтримці метаболічного гомеостазу - під час сну тканини мозку самоочищаються від токсичних побічних продуктів нейральной активності, що накопичилися під час неспання.

    - Виявлення визначального впливу кишкової мікрофлори на практично всі процеси, що відбуваються в організмі людини, включаючи мозкову діяльність, і її роль у розвитку різних захворювань.

    Нагадаємо, раніше "Бізнес" писав, що вчені встановили, яку суму треба для щастя.



    ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Рекомендуємо

Мед з горіхами: смачне поєднання для здоров'я та задоволення Мед з горіхами: смачне поєднання для здоров'я та задоволення
Мед та горіхи - це не лише смачні делікатеси, але й корисні продукти, багаті поживними речовинами. Їх комбінація створює ідеальне поєднання смаку, аро...
Магазин Магазин "Аквадом": Ваш путь к здоровью и благополучию
В современном мире одним из важнейших аспектов заботы о здоровье является качество потребляемой воды. Ведь вода играет ключевую роль в поддержании жиз...
Ідеальний вибір для сім'ї: огляд Volvo EX30 Ідеальний вибір для сім'ї: огляд Volvo EX30
Коли справа доходить до вибору автомобіля для сім'ї, безпека та комфорт стоять на першому місці. Однак не менш важливими є стиль та екологічність. З у...
Підписатись не коментуючи
E-mail:

День в фотографіях Всі фотографії

Актуальні теми Всі актуальні теми