IT технології та телекомунікації Автор: RomanK Друкувати

Оновлено рейтинг мов програмування 2021

  • Джерело: finance.ua.  → Ключові теги: програмування

    За результатами опитування уперше з 2014 року в Python негативна динаміка. Ще спостерігаємо тенденцію переходу з JavaScript на TypeScript, найбільш задоволені користувачі Elixir, і нарешті на карті з’явився Rust.

    7708_5d03ac6782765.jpg (35.65 Kb)

    Про це йдеться в результатах щорічного опитування щодо мов програмування dou.ua.
    Комерційне використання. Насамперед привертає увагу зростання TypeScipt: схоже, він із часом стане основною мовою в екосистемі JavaScript. Цього року він уперше обійшов С++ за популярністю.

    Уперше з 2012 року зросла частка C#. Використання Java продовжує зменшуватись, хоч і не так активно, як раніше. Загалом видно зменшення частки JVM: частка Kotlin стабільна (хоча він і поступився місцем Ruby), використання Scala відновилося після значного зниження у 2019-му і сьогодні, якщо порівнювати з 2018-м, навіть трохи зросло. Ще варто відмітити незначне зростання Dart.

    Сфери використання. Цього року ми вперше попросили респондентів вказати сферу, у якій вони працюють. Результати досить цікаві.

    Бачимо, що приблизно половина розробників — це бекенд (52%), далі сегменти вебфронтенду (19%) та мобільної розробки (її ще менше, ніж вебу — 8%), обробка масивів даних (туди належать і Big Data та машинне навчання) — 6%. Desktop-програмування ще існує та займає 4% обсягу, системне програмування — 3% (наразі невелика частка) і Full-Stack розробка — приблизно 1%.

    Особисті вподобання. Як ми вже вказували, результати вибору програмістів не можна використовувати для прогнозування, але тут цікаво, що нарешті на карті з’явився Rust. Знову бачимо деякий спад інтересу до Python і тенденцію переходу з JavaScript на TypeScript.

    Подивимося на «індекс вподобання» — це відносна кількість розробників на мові X, які для наступного проєкту у своїй сфері теж оберуть X.



    ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Рекомендуємо

Мед з горіхами: смачне поєднання для здоров'я та задоволення Мед з горіхами: смачне поєднання для здоров'я та задоволення
Мед та горіхи - це не лише смачні делікатеси, але й корисні продукти, багаті поживними речовинами. Їх комбінація створює ідеальне поєднання смаку, аро...
Магазин Магазин "Аквадом": Ваш путь к здоровью и благополучию
В современном мире одним из важнейших аспектов заботы о здоровье является качество потребляемой воды. Ведь вода играет ключевую роль в поддержании жиз...
Ідеальний вибір для сім'ї: огляд Volvo EX30 Ідеальний вибір для сім'ї: огляд Volvo EX30
Коли справа доходить до вибору автомобіля для сім'ї, безпека та комфорт стоять на першому місці. Однак не менш важливими є стиль та екологічність. З у...
Підписатись не коментуючи
E-mail:

День в фотографіях Всі фотографії

Актуальні теми Всі актуальні теми