IT технології та телекомунікації Автор: admin Друкувати

У Webmoney змінився власник!

  • Джерело: businessua.com.  → Ключові теги: Webmoney

    Інтерес міністерства Олександра Клименка до найбільшого оператора електронних грошей в Україні похитнув його позиції і привів до зміни власників. У чому проблема цієї компанії? попробуємо розібратися детальніше...

    8905_1.jpg

    WebMoney Transfer - одна з перших російських систем електронних грошей, створена в 1998 році. На сленгу інтернетчиків WebMoney навіть не компанія, а технологія, створена і підтримувана московським розробником програмного забезпечення "Обчислювальні сили". Доступ до ПЗ мають кілька сотень компаній-посередників: обмінників електронних валют, фірм, що забезпечують розрахунки в електронних грошах, атестатори, що займаються перевіркою паспортних даних клієнтів (без чого перевести в готівку електронну валюту неможливо). Хто володіє WebMoney? На 31 грудня минулого року 51% акцій компанії "Обчислювальні сили" належали москвичеві Андрію Трубіцину і його п'яти партнерам, випливає з даних російської інформаційної системи СПАРК. Трубицин з товаришами заснував цю компанію ще в 1990 році.

    Зараз WebMoney - свого роду віртуальний світ з більш ніж 10 млн користувачів. Тут можна знайти сотні фірм, що приймають е-гроші до оплати. Серед них - продавці їжі та одягу, інтернет-провайдери, мобільні оператори, фінансові компанії.

    В Україні WebMoney з'явилася в 2003-му - 38-річний Олексій Титов зареєстрував компанію "Українське гарантійне агентство", яку для простоти тепер іменують "WebMoney Україна". Компанія отримала доступ до технологій російської WM в обмін на фіксовані платежі, розмір яких сторони не розкривають. Як експерт-консультант WebMoney.UA - саме так звучить посада Титова - познайомився з Трубіциним і скільки вклав у бізнес, він не розповідає.

    Співробітники українського офісу WebMoney відмовилися розкривати інформацію, що має відношення до фінансів. За словами Титова , безпосередньо українська WebMoney заробляє 1% від суми поповнення електронного гаманця. "Наддоходів немає", - запевняє він. Комісія за кожну угоду з електронними грошима - 0,8 % від суми, але ці платежі отримують власники технології. Вивести гроші з рахунків - 3-7 % залежно від того, перераховуються кошти на банківську карту (найменший відсоток) або клієнт отримує готівку в одній з компаній з конвертації електронних валют (найбільший). Але ці гроші також залишаються у фірм -посередників.

    У середині 2000-х бізнес WebMoney впевнено зростав. У 2007 - му загальний оборот системи досяг $ 3,3 млрд. На наступний рік обсяги подвоїлися. Український офіс WebMoney не поступався: обсяги угод з електронною гривнею в 2008-му - 663 млн , в 2009-му - 1,3 млрд гривень.

    Без уваги МВС, СБУ, Нацбанку такі грошові потоки залишитися не могли. "Ми говорили: хлопці, ваші масштаби вже зрозумілі , - згадує співробітник Нацбанку, який попросив не називати його імені. - Показуйте технологію, як проходять гроші, чи немає помийних ям". За його словами, топ - менеджмент WebMoney охоче йшов на контакт, не раз брав участь у багатогодинних дискусіях з НБУ. Але й тільки.

    ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Клієнти WebMoney повертають свої гроші через соцмережі

    WebMoney в Україні завжди працювала законно, запевняє Титов. Нюанси, за його словами , в юридичних формулюваннях. Мовляв , WebMoney не "друкує" електронні гроші, а займається "переуступкою прав вимог". Перекласти суть цієї операції на зрозумілу мову не беруться навіть юристи. "Мабуть, найпростіший приклад - коли банки поступаються колекторам право вимагати гроші у боржників", - говорить старший юрист компанії "Астерс" Євген Кравцов. Титов стверджує, що система WebMoney влаштована за схожим принципом: клієнти формально обмінюються не грошима, а правами вимоги на певні суми. Свої "гроші" WebMoney називає "титульними знаками".

    Конкуренти посміюються. "По суті це і є електронні гроші", - констатує засновник системи MoneXy Юрій Чайка . "Якщо слідувати логіці WebMoney, то титульні знаки - це жетони метро, якими платять за хліб", - категоричний СЕО GlobalMoney Олександр Тютюн.

    3403_1.jpgДо слова, якраз оці дві компанії і претендують на місце WebMoney. GlobalMoney виношує ідею завоювати український і російський ринок електронних платежів, а MoneXy і Фідобанк Олександра Адарича збираються запропонувати клієнтам багатофункціональну карту, яка об'єднає електронний гаманець, банківський рахунок і навіть рахунок мобільного телефону.

    Отримати дозвіл Нацбанку на роботу з офіційними електронними грошима WebMoney намагалася чотири роки тому. "Було листування з Нацбанком: зауваження, питання, відповіді, усунення зауважень, - розповідає Титов. - Шайба залишилася на тій стороні".

    У регулятора інша позиція. "Свого часу WebMoney подавала документи на узгодження правил емісії електронних грошей, на які ми надали свої зауваження, - розповідає директор профільного департаменту Нацбанку Наталя Синявська . - На сьогодні немає звернення від WebMoney з реєстрації системи електронних грошей".

    ПО ТЕМІ: Податкова взялася за "Яндекс.Гроші"

    Втім, не все так погано на сьогоднішній день. Обмеження на виведення грошей діяли тільки для фізосіб. Юрособи продовжували отримувати живі гроші від WebMoney, розповіли представники телекомунікаційної компанії DataGroup, бухгалтерських інтернет-компаній iFin і HomeMoney, інтернет-магазину Skazka.ua. "WebMoney вчасно і в повному обсязі перераховує нам кошти в обмін на електронні гроші", - стверджує виконавчий директор iFin Андрій Богатирьов.

    Після місячної перерви у серпні до системи WebMoney продовжили підключатися нові інтернет-магазини. "Ніяких труднощів із платежами не виникає, користувачі не скаржаться", - коментує виконавчий директор компанії Divan.TV Михайло Дворський, що підключив компанію до послуг WebMoney в середині серпня. Проблеми WebMoney з податковою його не бентежать.

    "У справі WebMoney ведуться слідчі дії" - ось все, що повідомили про долю компанії в Міністерстві доходів і зборів. За словами самого Титова, у його компанії недавно змінилися власники. Чи пов'язані вони з чиновниками? Титов промовчав, але те що компанія практично відновила роботу говорить само за себе.

    На початку серпня представник Олексій Титов так прокоментував ситуацію: "Ситуація звирішується, скоро стане ясно, буде WebMoney працювати на українському ринку чи ні". Схоже буде, але з іншими власниками.



    ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Рекомендуємо

Валютний майнінг: шлях до щоденного доходу від $500 до $1000 Валютний майнінг: шлях до щоденного доходу від $500 до $1000
Ласкаво просимо в захоплюючий світ пасивного доходу! Якщо ви шукали спосіб легко заробити гроші, насолоджуючись вільним часом, не шукайте далі. Сьогод...
Натяжные потолки: идеальное решение для вашего дома Натяжные потолки: идеальное решение для вашего дома
Натяжные потолки — это современное и практичное решение для обновления интерьера вашего дома. Они представляют собой полотно, натянутое на металлическ...
Венчур білдер CLUST виводить бренд вітамінів Perla Helsa на ринок Польщі Венчур білдер CLUST виводить бренд вітамінів Perla Helsa на ринок Польщі
Венчур білдер CLUST оголосив про співпрацю з відомим українським брендом вітамінів і дієтичних добавок Perla Helsa та вихід на ринок Польщі. Тестувати...
Підписатись не коментуючи
E-mail:

День в фотографіях Всі фотографії

Актуальні теми Всі актуальні теми