Влада та політики Автор: dmytro.bobritsky Друкувати

Екперт запропонував 5 кроків, як відбиватись від Росії після підписання Асоціації з ЄС

  • Джерело: forbes.ua.  → Ключові теги: Росія, Україна, Газ, ЄС

    Незалежно від того, підпише Україна угоду про асоціацію з ЄС на саміті у Вільнюсі чи ні, позиція Росії щодо Києва залишиться колишньою. Вона зафіксована в Концепції зовнішньої політики та Стратегії національної безпеки РФ. У кожному з цих документів Кремль декларує намір повернути країни пострадянського простору, в тому числі Україну, в свою орбіту.

    chalii.jpg

    Про це пише Валерій Чалий, заступник генерального директора Центру ім. Разумкова з міжнародних питань

    За його словами, російські чиновники вже продемонстрували - це економічні та ідеологічні методи. З останнього - звинувачення українських колег у затримці поточних розрахунків за газ і запуск на одному з російських державних телеканалів циклу передач , які можна умовно назвати "колапс України".

    Читайте також: Чого чекати, якщо Україна втратить Російський ринок

    "Якщо асоціація у Вільнюсі буде підписана, зміниться лише одне - Україна більше не буде витрачати матеріальні та інформаційні ресурси на дискусії про зміну зовнішньополітичного вектора з ЄС на Митний союз . Адже Володимир Путін чітко сказав, що асоціація виключає членство в МС", - вважає Чалий.

    Він вважає, що до листопада Росія продовжить адміністративними методами блокувати поставки окремих категорій українських товарів.

    "Але в довгостроковій перспективі вона може трохи змінити тактику. У найближчі місяці Москва може спробувати ввести на деякі товари з України загороджувальні мита. Підстава - угода про Зону вільної торгівлі між країнами СНД, яке Україна ратифікувала 30 липня минулого року", - говорить експерт.

    Чалий запевняє, що переговорники, які пропустили цей документ, зробили велику помилку.

    "Головне - незрозуміло, чому в угоді про ЗВТ у рамках СНД згадується Митний союз. Але якщо Росія вирішить ввести мита, то такий крок буде політично виправданим , в тому числі в очах ЄС. Що це означатиме для наших експортерів, приблизно зрозуміло. По окремих позиціях товарів їх залежність від російського ринку досягає 90 %", - зазначив експерт.

    Чалий вважає, аби адекватно відповідати на російські виклики, варто слідувати декільком правилам, прораховуючи ходи наперед:

    1 . Вирішення питань у різних сферах не повинні перетинатися. Не можна закріплювати юридичні зобов'язання з постачання газу угодою про Чорноморський флот. Точно так само не варто допускати, щоб у договорі про ЗВТ з СНД згадувався Митний союз.

    2 . Використання доступних зараз міжнародних механізмів для вирішення суперечок. Зокрема - міжнародні суди та арбітражі, механізми СОТ . Наприклад, те, що Roshen через уряд України подає документи до СОТ з приводу заборони на ввезення своєї продукції до Росії - оптимальне рішення.

    3 . Максимальний закріплення зобов'язань сторін в міжнародних правових документах. У такому випадку, якщо Росія порушить свої зобов'язання, Україна зможе звернутися в міжнародні інстанції.

    4 . Публічність у відносинах двох країн. Україна і Росія створили масу двосторонніх органів - міждержавну комісію , економічний комітет, стратегічні поради. Йде постійна робота між міністерствами закордонних справ і посольствами двох країн. Але всі важливі рішення приймаються на рівні президентів, про суть переговорів яких обізнаний дуже вузьке коло людей . У практиці українсько-російських відносин були випадки, коли сторони підписували російський варіант договору, не дотримуючись при цьому процедури, які зафіксовані в законі України "Про міжнародні договори". Потім це мало тяжкі наслідки для Києва.

    5 . Баланс особистих , корпоративних і національних відносин між країнами повинен зміщуватися у бік національних . Інакше ми будемо мати ситуацію , коли приватна українська компанія отримує російський газ за одними цінами , а державна - за іншими, більш високим.



    ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Рекомендуємо

Мед з горіхами: смачне поєднання для здоров'я та задоволення Мед з горіхами: смачне поєднання для здоров'я та задоволення
Мед та горіхи - це не лише смачні делікатеси, але й корисні продукти, багаті поживними речовинами. Їх комбінація створює ідеальне поєднання смаку, аро...
Магазин Магазин "Аквадом": Ваш путь к здоровью и благополучию
В современном мире одним из важнейших аспектов заботы о здоровье является качество потребляемой воды. Ведь вода играет ключевую роль в поддержании жиз...
Ідеальний вибір для сім'ї: огляд Volvo EX30 Ідеальний вибір для сім'ї: огляд Volvo EX30
Коли справа доходить до вибору автомобіля для сім'ї, безпека та комфорт стоять на першому місці. Однак не менш важливими є стиль та екологічність. З у...
Підписатись не коментуючи
E-mail:

День в фотографіях Всі фотографії

Актуальні теми Всі актуальні теми