Інтерв'ю, Банки. Кредити. Депозити Автор: uabiz Друкувати

Євген Прусенко: Кредитний портфель дорожньої галузі розрахований до 2038 року

  • Джерело: epravda.com.ua.  → Ключові теги: Кредити

    В умовах дефіциту бюджетних коштів "Укравтодор" і надалі буде користуватися пропозиціями міжнародних фінансових організацій.

    "Основна проблема - ми змушені віддавати зараз короткострокові кредити, які залучалися в 2008-2009 роках в українських банках під досить високі відсотки. Через 2-3 роки у нас крива погашення боргових зобов'язань вийде на нормальний рівень - не більше 10% від загального бюджету галузі ", - зазначив Прусенко.

    Глава "Укравтодору" запевнив, що сьогодні кредити МФО мають найбільш вигідні умови. Дуже низькі сумарні відсотки - до 1,5% річних, довгостроковість - порядку 30 років, а також наявність канікул, як правило, 5 років. У цей період обслуговуються тільки відсотки, тіло кредиту не погашається.

    "З 2002 року на будівництво та ремонт українських автодоріг було отримано 1,557 млрд євро кредитних коштів від ЄБРР і ЄІБ. Перший кредит ми отримали в обсязі 75 млн євро на поточний ремонт дороги Київ-Чоп. Роботи були виконані в 2002-2005 роках. Другий кредит ЄБРР в 100 млн євро пішов на капремонт ділянки Стрий-Броди. Роботи виконані у 2006-2008 роках", - заявив Прусенко.

    За словами Прусенко, третій кредит був спільним ЄБРР і ЄІБ на суму 400 млн євро і використовувався на капремонт траси Броди-Житомир, в тому числі, на будівництво нової житомирської розв'язки на 128 кілометрі. І найбільший кредит в 900 млн євро надано на поліпшення стану підходів до Києва.

    "Мова йде про декілька об'єктів. Це Київ-Житомир з 14-го по 128 кілометр, Київ-Ковель - 30,4-64 км., Київ-Одеса на ділянці від Києва до Білої Церкви, Київ-Знам'янка, 30 кілометрів нової обухівської траси, ділянка Київ-Чернігів-Нові Яриловичі від виходу з Києва і до повороту на Москву, а також розв'язка на цьому повороті. І ще два об'єкти - Київ-Іванків-Овруч, на якому капітально відремонтують 45 кілометрів дороги, а також обхід Житомира з 128-го по 154-й км, де дорога буде реконструйована за параметрами першої категорії", - повідомив Прусенко.

    Будівництво та ремонт доріг, за даними Укравтодору, активно кредитує і Світовий банк.

    Зокрема, перший його кредит в 400 млн доларів пішов на капремонт дороги Київ-Харків на ділянці Київ-Лубни. Другий кредит - 450 млн доларів був наданий на капремонт і підвищення безпеки руху на ділянці Лубни-Полтава.

    "Перевага будівництва нових доріг та капітального ремонту за рахунок кредитних коштів у тому, що економіка України отримує нормальну транспортну дорогу, таку, наприклад, як Київ-Чоп. За рахунок цього відразу знижуються витрати на перевезення вантажів і пасажирів, на запчастини, на оновлення рухомого складу, мінімізуються втрати від ДТП. Залучення кредитних грошей дозволяє отримати негайну економічну вигоду, яка швидко компенсує витрати, пов'язані з погашенням кредитів", - підкреслив Прусенко.

    Він також зазначив, що кредити МФО беруться з обов'язковою інституційною складовою. Йдеться про проведення реформ у сфері управління дорожнім господарством, фінансуванням.

    Зокрема, за словами глави Укравтодору, реформа з поділом відповідальності, коли дороги держзначення залишаться за Укравтодором, а регіональні перейдуть у відання місцевої влади - теж рекомендована міжнародними фінансовими організаціями.

    Крім того, за словами глави Укравтодору, проводячи за вимогами МФО деякі реформи, українські фахівці тісно співпрацюють з іноземними інженерами, консультантами.

    Таким чином, вважає Прусенко, український ринок дорожніх робіт адаптується до європейських норм.



    ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Рекомендуємо

Мед з горіхами: смачне поєднання для здоров'я та задоволення Мед з горіхами: смачне поєднання для здоров'я та задоволення
Мед та горіхи - це не лише смачні делікатеси, але й корисні продукти, багаті поживними речовинами. Їх комбінація створює ідеальне поєднання смаку, аро...
Магазин Магазин "Аквадом": Ваш путь к здоровью и благополучию
В современном мире одним из важнейших аспектов заботы о здоровье является качество потребляемой воды. Ведь вода играет ключевую роль в поддержании жиз...
Ідеальний вибір для сім'ї: огляд Volvo EX30 Ідеальний вибір для сім'ї: огляд Volvo EX30
Коли справа доходить до вибору автомобіля для сім'ї, безпека та комфорт стоять на першому місці. Однак не менш важливими є стиль та екологічність. З у...
Підписатись не коментуючи
E-mail:

Додати коментар

 
Ім'я:
Пароль: (якщо зареєстрований)
Email: (обов'язково!)
captcha

теги форматування

додати смайли
 
Підписатись на коментарі по e-mail  

День в фотографіях Всі фотографії

Актуальні теми Всі актуальні теми