Індустрія та великий бізнес Автор: dmytro.bobritsky Друкувати

ТОП-5 олігархів, які отримають зиск від московських угод

  • Джерело: espreso.tv.  → Ключові теги: Російські кредити, Ахметов, Новинський, Тарута, Курченко, Метінвест

    "Бізнес" вирішив скласти список олігархів, які отримали зиск від московських угод, укладені Путіним та Януковичем.

    oli.jpg

    Сергій Курченко

    Ще до московського візиту Віктора Януковича ЗМІ заговорили про можливу зміну посередника у схемі постачання газу в Україну.

    Це значно нижча ціна, порівняно з тією, на яку "Газпром" начебто погодився для "Нафтогазу України" — $268,5 за тисячу кубометрів. Якщо округлити різницю між двома цінами до $50 за тисячу кубометрів, то для обсягу 10 млрд. куб. м газу набіжить дельта в розмірі півмільярда доларів.

    Однак це не єдиний можливий виграш молодого бізнесмена. 18 грудня російський сайт Neftegaz.ru повідомив, що РФ збирається відновити використання нафтопроводу "Одеса — Броди" для постачання нафти на Одеський НПЗ. Поставки повинні відновитися в першому кварталі 2014 року. За даними сайту, графік поставок передбачає поставки протягом першого кварталу 750 тисяч тонн нафти на суму в $600 млн.

    Віктор Пінчук

    Виграш власника компанії "Інтерпайп" Віктора Пінчука — у тому, що Росія пообіцяла зняти обмеження на імпорт труб походженням з України.

    Раніше, у квітні 2013 року, РФ виступила проти пролонгації на друге півріччя 2013 року угоди про регулювання поставок деяких видів сталевих труб, що походять з України, до країн Митного союзу (МС). Після того МС не продовжив безмитні поставки українських труб в рамках квот на друге півріччя поточного року.

    Розмір мита для трьох підприємств "Інтерпайпу" — Нікопольського трубопрокатного, Новомосковського трубного заводів і "Ніко Тьюб" — складає 19,4%, тоді як рентабельність трубного бізнесу, за оцінками інвестиційної компанії Concorde Capital, не перевищує 16%. Отже, продавати труби в Росію стало абсолютно невигідно. Такого ж висновку дійшла інвестиційна компанія Eavex Capital. За її оцінками, скасування квот на безмитні поставки зробили українську продукцію дорожче на 3-5% в порівнянні з середніми ринковими цінами в РФ.

    У фінансовому звіті "Інтерпайп" за 2012 рік вказано, що на продажах труб до Росії компанія заробила $497 млн. Таким чином, якщо справді в 2014 році "Інтерпайп" зможе продати в Росію стільки ж труб, як і у 2012 році, то дохід "Інтерпайпу" від цих поставок складе півмільярда доларів, а прибуток (16%) — $80 млн.

    Рінат Ахметов

    Припинення антидемпінгового розслідування щодо української арматури стосується також компанії "Метінвест", співвласниками якої є Рінат Ахметов і Вадим Новинський.

    Серед підприємств, що належать "Метінвесту", найбільші обсяги експорту арматури до Росії мають ПАТ "Єнакіївський металургійний завод" та його Макіївська філія.

    А для компанії "ДТЕК", яка теж належить Ахметову, дуже корисним є зниження ціни на російський газ. "ДТЕК" сама називає себе "ключовим гравцем на ринку генерації електроенергії України".

    Загальна встановлена потужність цих підприємств складає 18,2 ГВт. Якщо компанія почне отримувати російський газ за ціною на 30% нижче, ніж раніше, то ніяке державне вугілля їй взагалі буде не потрібне.

    Загальний обсяг доходів, які отримають компанії "Метнівест" і "ДТЕК"у разі виконання російських обіцянок, можна оцінити теж у кількасот мільйонів доларів на рік.

    Вадим Новинський

    Донедавна громадянин Росії, а зараз народний депутат України Вадим Новинський матиме додаткові доходи не лише, як партнер Ріната Ахметова у "Метінвесті", а й як власник ПАТ "Чорноморський суднобудівний завод" і "Херсонський суднобудівний завод", які входять до складу його "Смарт-холдингу".

    Міністр промислової політики України Михайло Короленко оголосив, що після останніх угод з Росією співпраця в галузі суднобудування потенційно може принести додаткові замовлення на споруду танкерів, газовозів, нафтових платформ для освоєння Арктичного шельфу, на оновлення танкерного і риболовецького флоту Росії на суму більше $4 млрд. до 2020 року".

    Якщо поділити $4 млрд. на сім років, вийде більше півмільярда на рік. Однак зрозуміло, що спочатку річний обсяг замовлень буде значно менший — а далі невідомо, виконуватиме Росія свої обіцянки чи забуде про них.

    Вячеслав Богуслаєв

    Народний депутат України і за сумісництвом президент і генеральний конструктор АТ "Мотор Січ" Вячеслав Богуслаєв відомий, як один з найпалкіших прихильників економічної інтеграції з Росією.

    В пакет документів, підписаних під час останнього візиту Віктора Януковича до Москви, увійшла угода про реалізацію заходів держпідтримки відновлення серійного виробництва літаків сімейства Ан-124 з двигунами Д-18Т та їх модифікаціями.

    Ці двигуни якраз і виробляє підприємство Богуслаєва. Ще у серпні 2013 року віце-прем’єр Юрій Бойко заявляв, що на сьогодні є опціони на 61 літак і що 50 з них має намір придбати російська вантажна авіакомпанія "Волга-Дніпро". За даними цієї авіакомпанії, ціна нового двигуна Д-18Т повинна складати $11 млн. Для кожного літака потрібно чотири двигуна, крім того, на кожні 20 літаків необхідно мати сім резервних двигунів. Отже, для 61 літака потрібно 265 двигунів, а їх сумарна ціна має скласти понад $2,9 млрд.

    Втім, у квітні 2012 року "Волга-Дніпро" вже заявляла про наміри придбати 40 (а не 50) літаків Ан-124, і при цьому уточнювала: "до 2030 року". Скоріш за все, саме на такий термін або ще триваліший розтягнеться і нинішня російська обіцянка. Це означатиме замовлення для АТ "Мотор Січ" в середньому приблизно на $170 млн. на рік. Яким буде замовлення на 2014 рік (і чи буде воно взагалі), поки залишається під питанням.

    Нагадаємо, раніше "Бізнес" публікував ТОП-10 цікавих фактів про Сергія Курченка.



    ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Рекомендуємо

Мед з горіхами: смачне поєднання для здоров'я та задоволення Мед з горіхами: смачне поєднання для здоров'я та задоволення
Мед та горіхи - це не лише смачні делікатеси, але й корисні продукти, багаті поживними речовинами. Їх комбінація створює ідеальне поєднання смаку, аро...
Магазин Магазин "Аквадом": Ваш путь к здоровью и благополучию
В современном мире одним из важнейших аспектов заботы о здоровье является качество потребляемой воды. Ведь вода играет ключевую роль в поддержании жиз...
Ідеальний вибір для сім'ї: огляд Volvo EX30 Ідеальний вибір для сім'ї: огляд Volvo EX30
Коли справа доходить до вибору автомобіля для сім'ї, безпека та комфорт стоять на першому місці. Однак не менш важливими є стиль та екологічність. З у...
Підписатись не коментуючи
E-mail:

День в фотографіях Всі фотографії

Актуальні теми Всі актуальні теми